ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Άγκυρα αγοράσει πρόσθετα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος διπλωμάτης επανεβεβαίωσε την αντίθεση των ΗΠΑ στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ανέφερε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ προέτρεψαν σήμερα την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων.

Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην παρέμβαση του Αμερινανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, οοποίος έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020”.

Β. Νούλαντ: Καταδικάζουμε τις τουρκικές ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η κα Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 21/7/2021]