ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Ανατολική Χαλκιδική είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη μορφολογία και σπάνια ομορφιά. Περιβάλλεται με περισσότερα από 240 χιλιόμετρα ακτογραμμής και διαθέτει 16 γαλάζιες σημαίες, κερδίζοντας την 7η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι μια περιοχή, που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε να ανθίσει, μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπως ο αλιευτικός.

Ο αλιευτικός τουρισμός, είναι μια βιωματική μορφή, η οποία βρίσκει ολοένα και περισσότερους φίλους, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στην Ανατολική Χαλκιδική, ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να προσδώσει μία νέα ώθηση, στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με κύριο σημείο ενδιαφέροντος την Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής. Το ιδιαίτερο υποθαλάσσιο ανάγλυφο και η πλούσια βιοποικιλότητα συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, σε μία περιοχή που φημίζεται για τον πολιτισμό της ως γενέτειρα του Αριστοτέλη και την μοναδική της γαστρονομία, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων όπως κρασί, μέλι, λάδι, αρωματικά φυτά, κρεατικά, τυροκομικά κ.α. 

Η Ανατολική Χαλκιδική πληρεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, καθώς εκτός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προαναφέρθηκαν, διαθέτει και κατάλληλη υποδομή με δύο πλοιάρια, το “Μεσόγειος” και το  “Λάκης 2” ενώ υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σε τοπικά μυδοτροφεία, ένα ιδιαίτερο τοπικό αλίευμα. 

Τα είδη ψαρέματος που προωθούνται για αρχάριους αλλά και ερασιτέχνες ψαράδες είναι η καθετή, το τσαπαρί και τα δίχτυα για αστακούς, που οδηγούν σε μικρές αλλά και σε αρκετά μεγάλες ψαριές! Μία μοναδική εμπειρία όπου ο επισκέπτης όχι μόνο θα βιώσει την ζωή των ντόπιων ψαράδων, αλλά θα ενημερωθεί για τις ποικιλίες ψαριών που ευδοκιμούν στην περιοχή και τους τρόπους προστασίας της υποθαλάσσιας ζωής, μέσω του σεβασμού των περιβαλλοντικών κανόνων.

Ημερήσιες εκδρομές όπου το ψάρεμα μπορεί να καταλήξει όχι μόνο σε ψαριές αρκετών κιλών αλλά και σε μακροβούτια και snorkelling σε κρυφές παραλίες απίστευτου κάλους, καθώς επίσης και στη γευσιγνωσία μοναδικών ψαριών συνοδευόμενα από τοπικό κρασί και τσίπουρο. Το ιδιαίτερο στοιχείο, που κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή την Ανατολική Χαλκιδική, είναι πως οι φιάλες κρασιού μπορούν να «ψαρευτούν» από υποθαλάσσια κάβα που βρίσκεται στην περιοχή. 

Ιδιαίτερο είδος ψαρέματος αποτελεί η καλαμαριέρα, όπου ξεκινάει με τη δύση του ήλιου, ένα ειδυλλιακό σκηνικό όπου ο επισκέπτης μεταφέρεται σε μία τοποθεσία που φωτίζεται από το νησί της Αμμουλιανής, τον Πύργο της Ουρανούπολης και των μονών του Αγίου Όρους. Ο ειδικός φωτισμός που χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετο δόλωμα μέσα στη θάλασσα, συνθέτει μία μοναδική εμπειρία που ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, με την συνοδεία μουσικής και ποιοτικού τοπικού οίνου. 

Στην προ αλλά και στην μετά covid-19 εποχή, στην Ανατολική Χαλκιδική, ιδιαίτερα ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή δραστηριότητα που συνδυάζει την  μάθηση, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. Μια δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες και αναμνήσεις.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, των Άγγελου Θ. Ζαμάνη – Χημικού Msc, Γενικός Διευθυντής Agrovision, Πολυτίμης Μ. Μαρκογιαννάκη- Πολιτικού Επιστήμονα, Msc in Tourism, 30/6/2021]