ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΆΓΙΟΝ ΌΡΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ Ο Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ Ο Κ. ΒΛΑΣΗΣ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κωνσταντίνο Βλάση είχε σήμερα στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι κ.κ. Βλάσης και Τζιτζικώστας συζήτησαν για ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού και του Αγίου Όρους.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «οι προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία και ανάδειξη του πλούτου του Αγίου Όρους είναι σημαντικές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει άνω των 30 εκ. ευρώ, όχι μόνο για έργα αναστήλωσης και διαφύλαξης της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους, αλλά και για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας του περιβάλλοντος. Με την καλή συνεργασία με τον Υφυπουργό έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε το Περιβόλι της Παναγίας ως έναν σπουδαίο πόλο θρησκευτικού τουρισμού. Κάθε χρόνο η επισκεψιμότητα πιστών στο Άγιον Όρος αυξάνεται. Συζητήσαμε επίσης για τα ζητήματα των αποδήμων Ελλήνων, καθώς εκτός των συνόρων μας σήμερα βρίσκεται ακόμη μια Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός των δέκα εκατομμυρίων αποδήμων Ελλήνων προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία και ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να χτίσουμε και να σφυρηλατήσουμε στενές σχέσεις, τις οποίες αναβαθμίζουμε διαρκώς μέσα από συνεργασίες και συμπράξεις. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της σύγχρονης Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Είναι μια δύναμη που μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί επαρκώς, κάτι που πλέον αλλάζει, με τη συμβολή και προσωπικά του Υφυπουργού. Το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα φροντίσει να στηρίξει σημαντικούς θεσμούς της ελληνικής ομογένειας στις χώρες όλου του κόσμου».

Ο κ. Βλάσης επισήμανε: «Το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Άγιον Όρος μνημονεύεται από όλους τους πατέρες στην Αθωνική Πολιτεία, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στην πρόσφατη αλλαγή της Επιστασίας. Οι μοναχοί έχουν αγκαλιάσει με θέρμη τις πρωτοβουλίες του Απόστολου Τζιτζικώστα, επειδή πολύ σημαντικά έργα προχωρούν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Η συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διοίκηση του Αγίου Όρους είναι στενή και διαρκώς λύνουμε προβλήματα που ανακύπτουν. Το έργο που κάνει η Περιφέρεια στο Περιβόλι της Παναγίας συνιστά μια πολύ μεγάλη παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά στον Απόδημο Ελληνισμό, φτάνοντας πλέον στο τέλος της πανδημίας, επιστρέφουμε στην κανονικότητα και από τις επαφές μου με όλους τους Έλληνες του εξωτερικού διαπιστώνω ότι θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα και η χώρα είναι έτοιμη πλέον να τους υποδεχτεί. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει τα πάντα προκειμένου να είναι η περιοχή φιλόξενη για τους ομογενείς μας. Συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη για πρωτοβουλίες, που θα αναλάβουμε από κοινού, τώρα που ανοίγουν τα σύνορα, ώστε οι Έλληνες της διασποράς να επισκεφτούν την περιοχή».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 16/6/2021]