ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες γραμμές για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, που αφορά  προϊόντα που καλύπτονται από την οδηγία 2019/904.

Οι κατευθυντήριες γραμμές  θα διευκολύνουν  την ερμηνεία του ορισμού «πλαστικό προϊόν μίας χρήσης» και την εφαρμογή της οδηγίας από 3 Ιουλίου 2021.Την απάντηση αυτή έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους σε  ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, ξεκαθαρίζοντας ότι η παρούσα οδηγία επιβάλλει περιορισμούς διάθεσης στην αγορά μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, μπατονέτες, καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών, καθώς και προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες και περιέκτες τροφίμων).

Η κ.Σπυράκη  ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ανέδειξε εκ νέου το θέμα της μείωσης των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας στην ερώτηση που κατέθεσε, ότι προϊόντα χαρτιού με πλαστική επένδυση θεωρούνται ότι είναι «πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης», σε αντίθεση με τα προϊόντα επένδυσης όπου στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας δεν εμπίπτουν υλικά όπως πολυμερείς επικαλύψεις, χρώματα, μελάνια και κόλλες.

Η ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί τον τρόπο και το χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για να ορίσει τα κριτήρια ή το πρότυπο βιοαποδομησιμότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον προκειμένου να ξεκαθαριστούν εναλλακτικές λύσεις συμβατές με την οδηγία χωρίς όμως να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Β. Σινκέβιτσιους, ξεκαθάρισεστην απάντηση του στην κ.Σπυράκη, ότι η οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης δεν κάνει διάκριση μεταξύ συμβατικών πλαστικών και πλαστικών βιολογικής προέλευσης ή βιοαποδομήσιμων πλαστικών.  « Η αξιολόγηση της προόδου που έχει γίνει όσον αφοράτα κριτήρια ή ένα πρότυπο για τη βιοαποδομησιμότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον τα οποία εφαρμόζονται στα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης θα έχει συμπεριληφθεί έως το 2027 στην έκθεση της Επιτροπής», σημειώνει στην απάντηση του.

Ειδικά για  την αποσαφήνιση των ζητημάτων βιωσιμότητας, η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας της πολιτικής της για τον εφοδιασμό, τη σήμανση, τη χρήση πλαστικών βιολογικής προέλευσης, βιοαποδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών προκειμένου να καθοριστούν αρχές και κανόνες. Η πρωτοβουλία θα στηρίζεται σε μια ισχυρή βάση τεκμηρίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα έκθεσης σχετικά με τη «Βιοαποδομησιμότητα των πλαστικών υλών στο ανοικτό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Σινκέβιτσιους.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο τo κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη και της απάντησης του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους:

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 30/5/2021]