“ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”: 100 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», εφαρμόζει τις αρχές του responsible mining, της υπεύθυνης μεταλλευτικής πρακτικής, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, τόνισε ο αντιπρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Δημήτρης Δημητριάδης από το βήμα του 8ου Εxport Summit του ΣΕΒΕ.

Στο πλαίσιο του responsible mining που υλοποιεί η «Ελληνικός Χρυσός», έχει σε εφαρμογή ένα πολύ μεγάλο έργο αποκατάστασης μίας τεράστιας έκτασης στην Ολυμπιάδη, σε περιοχή που προγενέστερα υπήρχε μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η αποκατάσταση συνεπάγεται την εξυγίανση των λεγόμενων τελμάτων, σε έκταση 300 στρεμμάτων. Στην περιοχή υπήρχαν τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων, που απομακρύνονται πριν ακολουθήσει η εξυγίανσή της. Για το έργο αυτό επενδύονται περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η αξιοποίηση της περιοχής θα γίνει σε συνεννόηση με τον τοπικό Δήμο και μετά από μελέτη του τεχνικού γραφείου Δοξιάδη.

Επίσης, έχει στο μεγαλύτερο βαθμό εξυγιανθεί η περιοχή απόθεσης συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη, ενώ «απαλλάχθηκε» η περιοχή ‘Φιρέ’ από τις χιλιάδες τόνων στείρων υλικών που ήταν αποθεμένοι σε αυτή.

Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ελληνική κυβέρνηση, θα έχει μεγάλα οφέλη για τη Χαλκιδική αφού δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας. Επίσης, επιλέχθηκε η φιλικότερη για το περιβάλλον τεχνολογία ξηρής απόθεσης, επενδύονται επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, διατίθενται 80 εκατ. για έργα εμβληματικά στην τοπική κοινωνία και, τέλος, αυξάνονται τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Εξαγωγές 190 εκατ. το χρόνο

Οι δράσεις για την περιβαλλοντική προστασία εκτυλίσσονται παράλληλα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της «Ελληνικός Χρυσός» η οποία ετησίως πραγματοποιεί εξαγωγές 180-190 εκατ. δολαρίων που, στην επόμενη τριετία, θα ξεπεράσουν το 1 δις. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία, που είναι ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, λειτουργεί τα μεταλλεία σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το project των Σκουριών, που έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 50%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δημητριάδης στο ολοκληρωμένο σύστημα της «Ελληνικός Χρυσός» για την παρακολούθηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, που περιλαμβάνει 400 σημεία ελέγχου και το οποίο είναι προσβάσιμο για όλους στο διαδίκτυο.

H «Ελληνικός Χρυσός», όπως όλες οι εταιρείες της «Εldorado Gold», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης, εφαρμόζει το Σύστημα SIMS, δηλαδή ένα εσωτερικό Sustainability Integrated Management System. Mε αυτό το Ολοκληρωμένο Σύστημα Βιώσιμης Διαχείρισης, αντιμετωπίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την Υγεία, την Ασφάλεια στην Εργασία, την Υπεύθυνη Περιβαλλοντική Διαχείριση.

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Άννης Καρολίδου, 17/6/2021]