ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

 

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η εύρεση χρηματοδότησης και κεφαλαίων για το έργο των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπως ανέφερε κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς.

Όπως διευκρινίστηκε, για το έργο των Σκουριών, του οποίου οι εκτιμώμενες αρχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες τοποθετούνται σε 600 εκατ. ευρώ, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε προχωρημένο στάδιο τους προσεχείς μήνες.

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επανέναρξη του έργου των Σκουριών. Προηγήθηκε λίγο πριν από το Πάσχα η έγκριση της τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που οδηγεί στην εφαρμογή της μεθόδου της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές. Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου των Σκουριών, με την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του επενδυτικού σχεδίου της Eldorado Gold. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου θα ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες, ενώ μέσα στο τρίτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας.

Οπως ανέφερε κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο Τζορτζ Μπερνς, οι κατασκευαστικές εργασίες για την αποπεράτωση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές θα ξεκινήσουν εκ νέου μέσα στο 2022 και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε διάστημα δυόμισι χρόνων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Eldorado Gold αύξησε κατά 10% στα 187 εκατ. ευρώ τον συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ τα έσοδα από την πώληση χρυσού τοποθετούνται σε 163 εκατ. ευρώ. Η καναδική εταιρεία παρήγαγε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 συνολικά 111.700 ουγγιές χρυσού, από τις οποίες 13.437 προέρχονται από την Ολυμπιάδα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφάνισε προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας ταμειακά διαθέσιμα 444 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο n Eldorado Gold κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση για το νέο επενδυτικό σχέδιο, βάσει του οποίου οι συνολικές επιπρόσθετες επενδύσεις αυξάνονται σε 2,6 δις ευρώ έναντι 1,2 δις ευρώ. Η διάρκεια ζωής των μεταλλείων αυξάνεται από 18 σε περισσότερα από 25 έτη, ενώ επεκτείνεται o χρόνος ζωής των μεταλλείων στις Μαύρες Πέτρες κατά οκτώ χρόνια. Προβλέπεται ακόμη η αύξηση των άμεσων θέσεων εργασίας σε 3.070 έναντι 1.650 σήμερα, με πρόβλεψη την περίοδο της κατασκευής να προστεθούν παροδικά 900 επιπλέον θέσεις, με την Eldorado Gold να δεσμεύεται για την εμπροσθοβαρή υλοποίηση επενδύσεων και έργων ύψους 67 εκατ. ευρώ για την τοπική κοινωνία και τα πρώτα έργα ύψους 13 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται εντός των πρώτων πέντε ετών.

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 4/5/2021]