ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Εκπεφρασμένος στόχος; Το καλοκαίρι του 2021 να αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για τον τουρισμό της χώρας, στη μετά την πανδημία εποχή. Η πορεία που θα διαγράψει, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο (όταν και η Ελλάδα θα ξεκινήσει επίσημα να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες των θερινών μηνών) να αφήσει πίσω της το…αρνητικό αποτύπωμα του 2020 και να μετατραπεί σε εφαλτήριο για την κίνηση προς την επόμενη ημέρα.

Με…συμμάχους, λοιπόν, την εμπειρία της περασμένης χρονιάς, τα εκατομμύρια των τεστ αυτοδιάγνωσης, καθώς και τη θετική εικόνα των εμβολιασμών στην κοινότητα, η κυβέρνηση αναμένει έναν τουριστικό κύκλο, ο οποίος θα μετατραπεί σε…όχημα για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού φιλοξενείται σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν από την 15η Μαΐου είναι ένα ακόμα μεγάλο αβαντάζ για τη χώρα, τη στιγμή κατά την οποία πρόοδος παρατηρείται και στο φλέγον για την Ελλάδα ζήτημα του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Οπόρτο. “Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για εμάς, αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη λήξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου των “27”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε ιδιαίτερα στις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του στο ζήτημα-κλειδί του πράσινου πιστοποιητικού, αναδεικνύοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί σύντομα. Η τάση, πάντως, όπως όλα δείχνουν, είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψουν τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών το καλοκαίρι, όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. 

Σπάζοντας το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών ανά ημέρα και με τον…αέρα των χιλιάδων τεστ αυτοδιάγνωσης, η κυβέρνηση…προσθέτει καύσιμα στη δεξαμενή της αισιοδοξίας και στη μεγέθυνση του οδικού χάρτη της επανεκκίνησης, προμετωπίδα του οποίου είναι η επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Το “πιστεύω” για ένα καλοκαίρι διαφορετικό από αυτό του 2020 είναι διάχυτο, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει συνεχές κάλεσμα στους επισκέπτες από το εξωτερικό, το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία και το χτίσιμο της ανοσίας, μέσα από τη διεύρυνση των εμβολιαστικών κύκλων προσθέτει επιπλέον πόντους στην έννοια-κλειδί της ασφάλειας. “Καθώς θα λαμβάνουμε περισσότερα εμβόλια το Μάιο και τον Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να τα παρέχουμε σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό μας σχετικά σύντομα. Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως τα μαντάτα είναι καλά. Θεωρώ πως ο τουρισμός μας έχει αντλήσει μεγάλη εμπειρία από την περυσινή χρονιά. Θα ανοίξουμε με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουμε το πακέτο της “ελληνικής εμπειρίας””, σημείωσε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού το ερχόμενο Σάββατο περιλαμβάνει πέντε γραμμές άμυνας:

  • -Τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα.
  • -Την ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων για τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων στα σύνορα.
  • -Τον εμβολιασμό όσων απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού και την χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης.
  • -Τα ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση περιστατικών κορονοϊού.
  • -Tην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Πέραν των συγκεκριμένων γραμμών, στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν την υιοθέτηση περαιτέρω κινήσεων, που θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση επιπλέον επισκεπτών στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα σενάριο, για παράδειγμα, το οποίο συζητείται και θα μπορούσε να υιοθετηθεί, καθώς θα προσθέσει…πόντους στην έννοια της “ασφάλειας” είναι να υποβάλλονται οι τουρίστες σε ράπιντ τεστ, με την ολοκλήρωση των διακοπών τους στην Ελλάδα και πριν την αναχώρησή τους από τα αεροδρόμια, ώστε να έχουν τα αποτελέσματα κατά την άφιξη στη χώρα προέλευσης.

Δόσεις…ελευθερίας σε εμβολιασμένους πολίτες

Στο μεταξύ, μία αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης, Αδώνιδος Γεωργιάδου, σύμφωνα με την οποία  τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, πρώτα για τους εμβολιασθέντες και αργότερα (στις αρχές Ιουνίου) και για τους υπόλοιπους πολίτες…ανοίγει μία νέα συζήτηση. Και αυτή σχετίζεται με τις…δόσεις ελευθερίας σε εμβολιασμένους πολίτες, που θα αποτελέσει, παράλληλα, κίνητρο για τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει ραντεβού. Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, φαίνεται να επεξεργάζεται ένα…πακέτο προνομίων για ορισμένες δραστηριότητες. Όπως, για παράδειγμα, οι συναυλίες και οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Το εν λόγω “πακέτο”, εφόσον τελικά εφαρμοστεί, θα απευθύνεται (κατά πάσα πιθανότητα) σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, με το σχέδιο να απασχολεί αυτήν την εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε την Παρασκευή ότι οι επιστήμονες συζητούν τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες. “Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν, πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε, σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες, είτε είναι γυμναστήρια, είτε πολλά πράγματα”, σημείωσε.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 10/5/2021]