ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ: ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ

Δύο εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένοι στα τέλη Μαΐου

Με την διενέργεια του αριθμού ρεκόρ των 108.576 εμβολιασμών μέσα σε ένα 24ωρο, το πρόγραμμα των Covid εμβολιασμών βάζει πλώρη για άλλους 2,3 εκατ. εμβολιασμούς μέσα στον Μάιο, με στόχο στο τέλος του μήνα να έχουν θωρακιστεί με δύο δόσεις εμβολίου ακόμη και πάνω από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας και να έχουν εμβολιστεί τουλάχιστον με μια δόση 5 εκατ. Έλληνες.

Ήδη πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είναι 1.037.129 πολίτες ενώ υπερδιπλάσιος αριθμός (2.272.659 πολίτες) έχουν κάνει την 1η δόση.

Εδώ και μια μέρα έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen (του Ομίλου J & J) και μαζί του ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον των κατάκοιτων ατόμων και των ασθενών με κινητικά προβλήματα, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 80 ετών κι άνω που παραμένει απογοητευτικό.

Στις κατηγορίες αυτές έχει εμβολιαστεί μόλις το 62,8%, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει εμβολιστεί τουλάχιστον με μια δόση το 90% ή και μεγαλύτερο ποσοστό των 80άρηδων και των υπερηλίκων.

Στην πατρίδα μας αυτή η ηλικιακή ομάδα επιδεικνύει την μεγαλύτερη διστακτικότητα απέναντι στον Covid εμβολιασμό με το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί και όσων έχουν κλείσει το ραντεβού τους να αγγίζει το 68%, την ώρα που στην Ισπανία και την Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί το 100% αυτής της -πολύ ευπαθούς λόγω ηλικίας-πληθυσμιακής ομάδας, στη Δανία το 99%, στη Σουηδία και την Πορτογαλία το 92,2%, στη Φιλανδία το 90,4%, στην Ιταλία το 85% και στο Βέλγιο το 86%.

Σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι μεγαλύτεροι, οι νέοι της πατρίδας μας εμβολιάζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, και σύμφωνα με τον πίνακα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η Ελλάδα είναι σε ικανοποιητική θέση σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων μέχρι 49 ετών, παρότι η πλατφόρμα γι αυτές τις ηλικίες έχει ανοίξει πρόσφατα.

Έτσι ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα από 30 έως 49 ετών έχει ξεπεράσει το 6%, αν και ξεκίνησε πριν λίγα 24ωρα.

Στις ηλικίες από 50-59 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί το 11% ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο έχουν κλείσει ραντεβού, και στις ηλικίες από 60-69 ετών έχει εμβολιαστεί το 43.9%.

Πρωταγωνιστές στην προσέλευση στο ραντεβού με το covid εμβόλιο παραμένουν οι άνθρωποι ηλικίας 70-75 ετών που έχουν εμβολιαστεί και κλείσει το ραντεβού τους σε ποσοστό 80%.

Περιμένοντας 3,15 εκατ. δόσεις μέσα στο Μάιο

Η θετική ανταπόκριση των νέων ηλικίας μέχρι 49 ετών να τρέξουν να εμβολιαστούν και μάλιστα με ραντεβού τα οποία εκτελούνται άμεσα (ενός 15νθημέρου) αποτελεί τον έναν από τους τρεις ικανούς κι αναγκαίους παράγοντες που απαιτούνται προκειμένου να τρέξουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και να χτιστεί πιο γρήγορα το πρώτο τείχος ανοσίας.

Ο δεύτερος και ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας αφορά την διαθεσιμότητα των εμβολίων που αναμένεται να σπάσει ρεκόρ για τον Μάιο αφού συνολικά θα παραλάβουμε μέχρι την 31 Μαΐου 3,15 εκατ. δόσεις από τις 4 εταιρίες.

Συγκεκριμένα έχουμε λαμβάνειν: 2,15 εκατ. δόσεις από την Pfizer, 350.000 δόσεις από τη Moderna, 300.000 δόσεις από το μονοδοσικό της Janssen και 350.000 δόσεις από την AstraZeneca.

Ο τρίτος παράγοντας αφορά την ικανότητα χορήγησης των (mega παραδόσεων) των εμβολίων, δηλαδή τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων που διαμορφώνεται σε 1500 κέντρα, εκ των οποίων τα 1300 λειτουργούν στις δομές του ΕΣΥ ενώ άλλα 300 είναι τα mega εμβολιαστικά κέντρα.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν ακόμα παραπάνω καθώς το υπουργείο υγείας έχει απευθύνει πρόσκληση σε πολυϊατρεία, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καλώντας τις ιδιωτικές δομές να πάρουν κι αυτές μέρος στη μάχη του εμβολιασμού, μετά και την συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε νοσοκομειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της Covid λοίμωξης.

Πρώτο τείχος ανοσίας φτιάχνει ο εμβολιασμός έστω με μια δόση

Την σημασία του εμβολιασμού έστω με μια δόση φανερώνει μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας με 25.000 νοικοκυριά και 57.000 επαφές τους οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή της AstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορονοϊό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός τους μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον, κάτι που συνιστά σε δημιουργία ενός πρώτου τείχους ανοσίας.

Από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μελέτη του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένα πρώτο τείχος ανοσίας στην Ελλάδα θα έχουμε όταν θα έχει εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Αλεξίας Σβώλου, 6/5/2021]