ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Τον δρόμο για την εφαρμογή της μεθόδου της ξηρής απόθεσης για την εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής ανοίγει η έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη τεχνολογία περιλαμβάνει την αφαίρεση του νερού από τα κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, και στη συνέχεια τη συμπίεση και συγκέντρωσή τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απόθεσης.

Η μέθοδος της Ξηρής Απόθεσης επιτρέπει τη διαρκή και παράλληλη αποκατάσταση του χώρου απόθεσης, καθιστώντας την οριστική του αποκατάσταση ταχύτερη και ευκολότερη, όταν η διάρκεια ζωής των μεταλλείων ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, δήλωσε πως «η έγκριση αυτή αποτελεί ένα από τα σημεία-κλειδιά για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση της επένδυσης στις Σκουριές. Η λήψη αυτής της έγκρισης αποτελεί ορόσημο για το έργο των Σκουριών. Η αναβάθμιση του σχεδιασμού μας ώστε να συμπεριληφθεί η χρήση της τεχνολογίας της Ξηρής Απόθεσης ξεκλειδώνει μια σειρά από οφέλη για την ασφάλεια, το περιβάλλον και την αποδοτικότητα. Είμαστε ιδιαιτέρως εξοικειωμένοι με τη μέθοδο αυτή καθώς την εφαρμόζουμε στα περισσότερα μεταλλεία μας».

Εντός στόχου η Ολυμπιάδα

Με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2021, η παραγωγή χρυσού στην Ολυμπιάδα ήταν εντός στόχου και σύμφωνη με τις εκτιμήσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ανήλθε στις 13.437 ουγκιές χρυσού με τον ετήσιο στόχο να κυμαίνεται σας 55.000 – 65.000 ουγκιές χρυσού.

Η εταιρεία συνεχίζει να στοχεύει σε βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα στην Ολυμπιάδα για να ενισχύσει το μακροπρόθεσμο προφίλ παραγωγής και κόστους του κοιτάσματος.

Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση των αναλυτών στο πλαίσιο της δημοσίευσης των τριμηνιαίων οικονομικών μεγεθών της εταιρείας ο κ. Μπερνς τόνισε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η εύρεση χρηματοδότησης και κεφαλαίων για το έργο των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 7/5/2021]