Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Την επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες έχει ως στόχο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ το οποίο προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη συνέντευξή του στο Capital.gr ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης.

Για το σχετικό νομοσχέδιο, θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΣ παρουσίασε όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε σχέση με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο στο δημόσιο, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως θα υπάρξουν ειδικά σεμινάρια, με τα οποία θα πιστοποιηθούν και θα εκπαιδευτούν οι εσωτερικοί ελεγκτές.

Σχετικά, με την αλλαγή στο ”καθεστώς” επιλογής προϊσταμένων, ο ΥΠΕΣ δήλωσε πως η νομοθέτησή του είναι προγραμματισμένη για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τις τακτικές προσλήψεις, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως θα διατηρηθεί ο κανόνας του 1:1, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξει ιδιαίτερη ”επιμονή” στην κινητικότητα των υπαλλήλων στο δημόσιο.

Σχετικά με την τηλεργασία στο δημόσιο σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ  έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νομοσχέδιου και θα πάρει τον δρόμο του για τη Βουλή.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο το ν/σ για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Τον Ιούνιο, επίσης, αναμένεται να έλθει στη Βουλή το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς.

Τέλος, έως τον Ιούλιο, προβλέπει ο ΥΠΕΣ πως περάσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του lobbying.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσαγάνη

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 20/5/2021]