ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΤΟΝ ΠΑΓΩΣΕ Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

Είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας του παγετού που επικράτησε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στις καλλιέργειες αμπελιού, ραδακίνου, κερασιού, βερύκοκου και δαμάσκηνου.

Ο αγροτικός κόσμος κάνει λόγο για μια χρονιά πολύ χειρότερη από εκείνη του 2003, που η τότε χρονική περίοδος της Ανοίξεως ήταν μια μόνιμη εναλλαγή από χαλάζι σε παγετό και τούμπαλιν.

Προς στιγμήν δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας κάποια συνολική αποτίμηση για το συνολικό ύψος της ζημιάς, καθώς ανάλογες ζημιές έχουν υποστεί παραγωγές στην Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, ωστόσο δηλωτικό της εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης είναι το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά από αυτοψία που διεξήγαγε στην Ημαθία και την Πέλλα ο Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ειδικότερα ένα σημείο που αναφέρει τα εξής:

«Ο παγετός προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στον αγροδιατροφικό κλάδο, που αποτελεί πυλώνα της περιφερειακής μας οικονομίας. Ως Περιφέρεια σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας. Σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας στείλαμε κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν άμεσα, διότι οι τοπικές κοινωνίες στερήθηκαν το βασικό τους εισόδημα, αλλά και την προοπτική τους για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να ενημερωθώ από τους εκπροσώπους των αγροτικών και οικονομικών φορέων.»

Όταν σε επίσημη ανακοίνωση της ΠΚΜ γίνεται αναφορά σε απώλεια βασικού εισοδήματος και παραγωγικής προοπτικής για την φετινή χρονιά αντιλαμβάνεται κάποιος πως η ζωή και η καθημερινότητα χιλιάδων επαγγελματιών που συνδέονται με τον κλάδο της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας θα γίνει ακόμη δυσκολότερη, μέσα στην ήδη αποπνικτική κατάσταση που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση.

Κακά τα ψέματα. Τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις είναι σημαντικές, δεν μπορούν όμως να καλύψουν όλο το φάσμα της ζημιάς που έχει προκληθεί, πολύ περισσότερο όταν τέτοιες απώλειες καταγράφονται σε μια τοπική οικονομία που το μεγαλύτερο ποσοστό της εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή αφαιρεί από τους καλλιεργητές την δυνατότητα της αναμονής της συγκομιδής των προσπαθειών τους και της ανταμοιβής τους μέσα από την διαδικασία της πώλησης. Χώρια τις αλυσιδωτές συνέπειες στην μεταποίηση και τις εξαγωγές και πολλά άλλα.

Η εικόνα της Χαλκιδικής

Ο καταστροφικός παγετός που έπληξε στις αρχές και τα μέσα Απριλίου τις καλλιέργειες σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, ευτυχώς δεν φαίνεται να αφήνει πληγές στον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής.

Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές στους μεγάλους ελαιώνες της Δυτικής Χαλκιδικής και του κάμπου της Ορμύλιας, ούτε έχει ακουστεί κάτι για κάπου αλλού στη Νότια Χαλκιδική.

Επιπλέον, εκείνο το χρονικό διάστημα δεν είχε φτάσει ο καιρός της σποράς για κάποιες όψιμες καλλιέργειες ιδίως στην ΒΑ Χαλκιδική, όπως είναι η περίφημη “ξυδάτη” ντομάτα Παλαιοχώριου και τα εξίσουν διάσημα “κίτρινα φασολάκια” Νεοχωρίου. 

Βέβαια, αυτές οι καλλιέργειες δεν μπορούν να συγκριθούν σε εκτάσεις και μέγεθος με τις αντίστοιχες καλλιέργειες που επλήγησαν από  τον παγετό και ούτε βέβαια για να καλύψουν μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Έχουν όμως κερδίσει επαξίως την δική τους θέση στις διατροφικές συνήθειες κατοίκων της περιοχής και κάποιων λίγων τυχερών σε όμορους δήμους. 

Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι παντός καιρού

Την μεγάλη αυτή αλήθεια την αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα, καθώς η μεταλλευτική δραστηριότητα της ΒΑ Χαλκιδικής έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παρά τα 3 μνημόνια που πέρασε η Ελληνική κοινωνία και την πρόσφατη υγειονομική κρίση, που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία.

Είναι μεγάλη ευλογία για το αυτό τον τόπο και τους κατοίκους του να υπάρχει μια αδιάκοπη προοπτική δημιουργίας και ευημερίας ανεξάρτητα από οικονομικές και καιρικές συνθήκες. Ιδίως όταν αυτή η παραγωγική δραστηριότητα όπως η μεταλλευτική διεξάγεται υπεύθυνα, βιώσιμα και με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com/, 10/5/2021]