MYTILINEOS, ELDORADO GOLD, MICROSOFT, YΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πλέον αφήνει πίσω της τη δεκαετή οικονομική κρίση και με «όπλο» τις μεταρρυθμίσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης τίθεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του πάνελ με τίτλο «Ηow to Re-Spark Foreign Direct Investment» στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλα τα πλαίσια, προκειμένου η χώρα να γίνει ξανά ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Η παροχή κινήτρων , η ψηφιοποίηση, η πάταξη της γραφειοκρατίας και οι εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες που θα στηριχθεί η Ελλάδα του «αύριο».

Μια Ελλάδα που έχει κάνει τιτάνια βήματα εκσυγχρονισμού και βελτιστοποίησης των επενδυτικών πλαισίων την τελευταία διετία όπως ανέφεραν εκπρόσωποι σημαντικών παιχτών της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.

Ο Χρήστος Γαβαλάς, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του ομίλου Mytilineos ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών και πως βήμα-βήμα επανέρχεται στο προσκήνιο. «Ως εταιρεία δραστηριοποιούμαστε σε πέντε ηπείρους και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς μας προέρχεται από το εξωτερικό. Αυτό που θέλω να μοιραστώ είναι πως υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν όρεξη να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα». Ο κ.Γαβαλάς σημείωσε πως οι επενδύσεις μπορούν να καλύψουν τις ανεπάρκειες της αγοράς, ενώ σημείωσε πως πρέπει η αρνητική εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας να γίνει ευκαιρία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Aπό τη μεριά του ο Χρήστος Μπαλάσκας, Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα ανέφερε πως η εταιρεία εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία και «πραγματοποιεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις ύψους 2 δις. δολαρίων σε βάθος πενταετίας και 1 δις. δολαρίων σε 3,5 χρόνια». Σημειώνεται πως η επένδυση της Eldorado Gold δημιουργεί καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα αναφέρθηκε στην εμβληματική απόφαση για επένδυση σε data centers στη χώρα μας. «Τρεις είναι οι βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην απόφαση να επενδύσουμε στη χώρα. Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης η χώρα φαίνεται πως έχει την ευκαιρία για ανάπτυξη, καλύπτει το χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ψηφιοποιείται και γεωπολιτικά αποτελεί μια καλή επιλογή» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «κάναμε την κατάλληλη κίνηση στην κατάλληλη στιγμή και από την επένδυσή μας θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες».

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την επένδυση υπογράμμισε πως τα data centers θα προσφέρουν υπηρεσίες στα Βαλκάνια και η Ελλάδα είναι από τις σημαντικές επενδύσεις της Microsoft στην Ευρώπη. Επίσης, αναφέρθηκε και στο γεγονός πως μέχρι το 2025 τα data centers θα είναι απόλυτα ενεργειακά εξαρτώμενα από ΑΠΕ, γεγονός που αποτελεί «δέσμευση της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος ο CEO της ΕΕΣΥΠ, Γρηγόρης Δημητριάδης ανέφερε πως υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία που έχουν σημαντική αξία και πως στόχος είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα αντίστοιχων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά projects που τρέχουν στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο «Φαιστός» και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την τεχνολογία 5G.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νικόλα Ταμπακόπουλου, 12/5/2021]