ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

(1952, οι νύφες των Βαΐων: Ρίνα Παπαργύρη, Μαριάνθη Κόνσουλα, Μαρίκα Μπλε & Ρίνα Παλπάνη)

Από τα έθιμα του τόπου μας – Μια ιδιαίτερη γιορτή για το εκκλησίασμα της Ιερισσού

Την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή αλλιώς η Εβδομάδα των Παθών. 

Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχτηκαν κρατώντας βάγια.

Στη πλούσια παράδοση της Ιερισσού υπάρχει το… έθιμο τη Κυριακή των Βαΐων οι νιόπαντρες γυναίκες “του τελευταίου χρόνου” να στολίζουν την εκκλησία με φύλλα και κλαδιά δάφνης που έφερναν παλαιότερα από το εκκλησάκι και τη περιοχή του Άγιου Παύλου στη τοποθεσία “του χωριού”. 

Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, ντυμένες με το νυφικό, πήγαιναν στη τοποθεσία αυτή και έκοβαν κλαδιά από τις δάφνες που ήταν άφθονες στη περιοχή. Τις φόρτωναν στις καλές τους πολύχρωμες τρόκνιες και με τραγούδια και πειράγματα πήγαιναν στην εκκλησία όπου στόλιζαν πρώτα την εορταστική εικόνα και μετά τις υπόλοιπες καθώς και την είσοδο του ναού. 

Τις δάφνες αυτές μοίραζε ο ιερέας μετά την θεία λειτουργία στο εκκλησίασμα. 

Από λαογράφους και μελετητές θεωρείται ότι το έθιμο αυτό ίσως έχει σχέση με τις δαφνοφορίες του Απόλλωνα στην αρχαία Ελλάδα (Ι. Αποστολίδης, Χ.τ.Χ, τεύχος 1ο & αφήγηση της Βενετιάς Αποστολίδου- Μαρίνου).

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 25/4/2021]