ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους και για το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ANT1 ξεκαθάρισε πως για το Δώρο Πάσχα θα ακολουθηθεί ίδια διαδικασία με το Δώρο Χριστουγέννων ενώ για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε πως έχουν πέσει στις 139.000. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πότε αναμένεται να δοθεί η προκαταβολή της σύνταξης σε όσους έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα. Αναλυτικότερα, για το Δώρο Πάσχα υπογράμμισε πως θα καταβληθεί, όπως το Δώρο Χριστουγέννων και πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν στην ώρα τους. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η προσπάθεια του υπουργείου είναι να γίνουν οι πληρωμές των εργαζόμενων που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας (το μερίδιο που αντιστοιχεί στο κράτος) να γίνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε πως πριν από το Πάσχα, αναμένεται να πληρωθεί και η προκαταβολή σύνταξης για όσους έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα. «Η διοίκηση του ΕΦΚΑ μου λέει πως η πληρωμή θα είναι πριν από το Πάσχα», υπογράμμισε.

Εκκρεμείς συντάξεις: Κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο υπουργός σημείωσε πως έως τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 25.000 ψηφιακές συντάξεις. Τον Ιανουάριο που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας υπήρχαν 155.000 εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι 139.000. «Δεν μας αρκεί αυτό και προφανώς θέλουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς», τόνισε ενώ αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απονομή όλων των εκκρεμών συντάξεων αλλά σημείωσε πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με τη χρησιμοποίηση δικηγόρων και λογιστών, οι οποίοι θα βοηθήσουν για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων και εάν αυτοί θα πληρώνονται από τους πολίτες ο υπουργός σημείωσε πως το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα «λογικό» κόστος. Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ωστόσο ξεκαθάρισε πως εάν κάποιος θέλει να πάει σε έναν δικηγόρο που ζητεί ένα υπέρογκο ποσό για τον σκοπό αυτό μπορεί να το κάνει αλλά δεν μπορεί το κράτος να καλύψει όλο το ποσό.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 8/4/2021]