13033 : ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΥ – ΠΟΙΑ SMS ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ

Μεταξύ άλλων άλλαξαν ριζικά οι μετακινήσεις των πολιτών από δήμο σε δήμο.

Νέα δεδομένα στη μετακίνηση των πολιτών, έχει δημιουργήσει η επιβολή από την Πέμπτη 4 Μαρτίου, των ακόμη αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού.

Πλέον, οι πολίτες δεν μπορούν να στείλουν SMS με αριθμό 6 στο 13033 και να μεταφερθούν με αυτοκίνητο σε γειτονικό δήμο για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ενώ δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες εκτός δήμου, παρά μόνο εάν βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός δήμου

Αν κάποιος θέλει να μετακινηθεί εκτός δήμου μπορεί να το κάνει μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, στέλνοντας τον κωδικό 6, ή με τον κωδικό 1 που αφορά σε επίσκεψη στο γιατρό.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6 δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο, απλώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όχημα, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΜ, για να μετακινηθούν στον προορισμό τους.

Επίσης για τον κωδικό 2, δεν ισχύει η απαγόρευση για μετακίνηση προς συνεργείο αυτοκινήτων ή ΚΤΕΟ που βρίσκεται εκτός δήμου.

Οι κωδικοί μετακίνησης

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 8/3/2021]