Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Από ό,τι φαίνεται η υποτιθέμενη «καταστροφή» της περιοχής δεν «πουλάει» πλέον…

ΠΡΙΝ από μερικές μέρες συνέβη ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Η Βουλή κύρωσε τη νέα συμφωνία ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τους επενδυτές για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Και αυτό χωρίς να «ανοίξει μύτη», δίχως «κιχ», χωρίς αυθόρμητα επεισόδια, μπλόκα, επιθέσεις, τραμπουκισμούς, μολότοφ, ανθρωποκυνηγητό μέσα στα δάση, χημικά, ΜΑΤ και τραυματίες! Είναι η ίδια επένδυση για την οποία σημειωνόταν ένταση και έπεφτε ξύλο.

ΑΛΛΑ αυτή τη φορά η συμφωνία πέρασε στα… ψιλά και κυρίως αναίμακτα! Τι έγινε λοιπόν και επήλθε η… ειρήνη στην περιοχή; «Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άφησέ τον λοιπόν να εξαπατηθεί», είχε πει ο Ρωμαίος συγγραφέας Γάιος Πετρώνιος. Και από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούσαν στην επένδυση μάλλον εξαπατήθηκαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει ψηλά το θέμα από την εποχή που το limit up του ήταν στο 3%. Διοργάνωνε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να δυναμιτίσει την κατάσταση. Δημιούργησε ένα «εκρηκτικό» μίγμα στην περιοχή, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως προστάτη των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Η «σπίθα» που έβαλε εξελίχθηκε γρήγορα σε λαίλαπα, η οποία απλώθηκε όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Καραβάνια νεαρών ξεκινούσαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις με προορισμό την Ανατολική Χαλκιδική, προκειμένου να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι στο «κακό» κράτος, που ήθελε (γιατί άραγε;) να καταστρέψει την περιοχή. Φωνές, βρισίδια, ξύλο και τρομοκρατικές επιθέσεις σημάδεψαν για πολλά χρόνια την κατάσταση.

ΑΛΛΩΣΤΕ αρχές Ιουνίου 2013, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την περιοχή και σε συγκέντρωση στην Ιερισσό προειδοποίησε την τότε κυβέρνηση ότι «θα φάει τα μούτρα της» στη Χαλκιδική και την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή σε «Λωρίδα της Γάζας» και «εμπόλεμη ζώνη»! Ο «ξεσηκωμός», ο οποίος ξεδιάντροπα πια συντονιζόταν από την Κουμουνδούρου, είχε φέρει στο προσκήνιο τοπικά στελέχη, τα οποία απέκτησαν εξουσία και λόγο για το καθετί. Ορισμένοι εξελέγησαν μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και γενικότερα η άσχημη κατάσταση που είχε στηθεί γύρω από την επένδυση χρυσού βοήθησε στην πολιτική εξέλιξη πολλών διαμαρτυρομένων.

ΜΕ ΤΗΝ άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τα στελέχη του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μπλοκάρουν την επένδυση. Η εταιρία προσέφευγε στη Δικαιοσύνη, όπου και δικαιωνόταν. Παρόλα αυτά, οι εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεναν και απειλούσαν ξεκάθαρα την επένδυση.

ΑΠΟ Ο,ΤΙ φαίνεται η υποτιθέμενη «καταστροφή» της περιοχής δεν «πουλάει» πλέον στην αντιπολιτευτική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεζούμισε» όσο μπορούσε την υπόθεση και πλέον τα κέντρα επικοινωνίας του επικεντρώνονται σε άλλα πεδία, όπως την πανδημία. Οι αντιδράσεις για την επένδυση χρυσού φέρονται να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Η νέα συμφωνία είναι γεγονός και για την περιοχή αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, του Άγγελου Αγγελίδη, 26/3/2021]