LOCKDOWN: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ – Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ

Να «χαλαρώσει» το lockdown και να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου αισιοδοξεί η κυβέρνηση.

Την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων προσδοκά η κυβέρνηση αλλά και μερίδα ειδικών εφόσον το επιτρέψουν πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον επόμενο μήνα.

Ανέκαθεν πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν το άνοιγμα των σχολείων κα η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους, ωστόσο φαίνεται πως πλέον και το κλειστό λιανεμπόριο παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι, το οποίο απασχολεί την ομάδα των ειδικών και το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως ήδη μία μερίδα ειδικών είναι υπέρ να ανοίξει μία μερίδα δραστηριοτήτων από τις αρχές του Μαρτίου αν βέβαια οι σκληροί δείκτες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Πιθανή παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων – Τι θα γίνει το Πάσχα

Το ενδεχόμενο να έχουμε επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου ανέφερε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος  εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

«Αιθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν. 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση, επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Την ίδια επιθυμία είχε εκφράσει χτες και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως σκοπός είναι 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν κοινωνία και αγορά.

Γεραπετρίτης: Σκοπός 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν κοινωνία και αγορά

Ειδικότερα ερωτηθείς για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, δήλωσε ότι «προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά.

«Θα προχωρήσουμε με συνετά βήματα, αλλά θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου εφόσον μας δώσει το πράσινο φως και η επιτροπή», ανέφερε.

Και με την υπόμνηση ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι», θα πρέπει «για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», τόνισε επίσης.

Στο ερώτημα, κλείνοντας, αν υπάρχει σενάριο για παράταση της σχολικής χρονιάς, παραπέμποντας στο υπουργείο Παιδείας, υπογράμμισε ότι η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό -«είναι μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες που θα αφήσει αυτή η κρίση, το κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας, και στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση». Και, εν κατακλείδι, «θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί». 

Τώρα είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για τον κοροναϊό

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν πως προκειμένου να υπάρξει μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να προσέξουμε τώρα, καθώς αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδο για τον κοροναϊό από πολλές απόψεις.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον Ant1, προέβλεψε ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στο ιικό φορτίο, λόγω της εφαρμογής των μέτρων.

«Αυτή η περίοδος είναι η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο», είπε, επισημαίνοντας πως η πανδημία είναι «πολύπλοκο πρόβλημα», σε υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε μείωση τις επόμενες μέρες», ανέφερε και τόνισε πως «δεν περίμενε κάποιος από μία νόσο, που δεν ξέρουμε τίποτα γι’αυτήν και δεν υπάρχει εμβολιασμός να μην υπάρξει τέτοια διασπορά, γιατί δεν υπάρχει ανοσία».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο τα άρθρο:

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 18/2/2021]