Ο ΧΙΟΝΙΑΣ «ΑΥΞΑΝΕΙ» ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

Αυξημένος είναι αυτές τις ημέρες ο κίνδυνος της ενδοοικογενειακής μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς ο πρωτόγνωρος χιονιάς, που σάρωσε την Ελλάδα με την κακοκαιρία «Μήδεια» κρατά τους περισσότερους ανθρώπους όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι.

Σαν αποτέλεσμα αυξάνεται ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους και σε αυτές τις συνθήκες αυξάνεται ο κίνδυνος της ενδο-οικογενειακής διασποράς της Covid, όπως προειδοποιεί η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Με τον παγετό και τους ολισθηρούς δρόμους να καθιστούν επικίνδυνες τις μετακινήσεις, οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ γειτόνων είναι συχνές και δεν  πραγματοποιούνται μόνο για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα αλλά και για λόγους… ανωτέρας βίας.

Κι αυτό γιατί σε πολλές περιοχές τα δύο τελευταία 24ωρα έχουν γίνει πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού  από πεσμένα δέντρα και νερού από βλάβες σε σωληνώσεις, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός πολιτών να αναζητά καταφύγιο σε φιλικά σπίτια καταρχάς για να μην παγώσει και επιπλέον για να φάει ένα ζεστό πιάτο φαγητό.

Έτσι, αρκετοί κάτοικοι εγκαταλείπουν το παγωμένο σπίτι τους-στο οποίο δεν μπορούν ούτε να μαγειρέψουν ούτε να πιούν νερό, ούτε να πλυθούν και βολεύονται πρόχειρα σε φιλικά σπίτια για να βγάλουν την δύσκολη ημέρα και την ακόμα πιο δύσκολη νύχτα, σε ένα φιλικό σαλόνι. Εκεί όμως καραδοκεί ο κίνδυνος να κολλήσει ο ένας τον άλλο κορονοϊό.

«Η ενδοοικογενειακή μετάδοση συνέβαινε και στο πρώτο κύμα και μάλιστα από τους ηλικιωμένους που νοσηλεύαμε ξέρουμε ότι οι περισσότεροι κολλούσαν από τα ενήλικα παιδιά τους ή τα ενήλικα εγγόνια τους, που πήγαιναν να τους φροντίσουν ή να τους παράσχουν βοήθεια.  Έχουμε νοσηλεύσει ηλικιωμένα ζευγάρια που όταν ψάχναμε πως κόλλησαν μας είπαν ότι δεν πήγαν πουθενά, αλλά ήρθαν στο σπίτι τους τα παιδιά τους» λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και προσθέτει:

«Αν κάποιος σε ένα σπίτι κολλήσει, είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ειδικά όταν οι χώροι είναι περιορισμένοι. Εύκολο να πεις σαν οδηγία  να απομονωθεί ο ασθενής ή να μεταφερθεί αλλού-δύσκολο να γίνει. Αυτό που προσπαθούμε να περιορίσουμε είναι η ενδο-κοινωνική μετάδοση από την ανταλλαγή επισκέψεων. Επ’ αυτού αν είναι αναγκαίο να κάνουμε μια επίσκεψη -επειδή μείναμε χωρίς ρεύμα και νερό-το κάνουμε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών.»

Από τη μεριά του ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης προσθέτει ότι είναι σημαντικό να αερίζονται οι χώροι του σπιτιού που μαζεύονται οι ένοικοι -ακόμα και όταν κάνει κρύο και πως για να μειώσουμε τον κίνδυνο κρατάμε περιορισμένη την κοινωνική μας φούσκα, δηλαδή τις κοινωνικές μας επαφές με άτομα άλλου νοικοκυριού.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Αλεξίας Σβώλου, 17/2/2021]