ΣΤΟ GOV.GR Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ COVID

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  η κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με τις διαλειτουργικότητες, τη διαδικασία αυθεντικοποίησης, τα ειδικότερα τεχνικά ή λεπτομερειακά θέματα λειτουργίας της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Έκδοσης Βεβαίωσης κατά του κορονοϊού COVID-19 και τη διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης.

Αναλυτικά:

Λειτουργία της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 και διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης

Κάθε φυσικό πρόσωπο, μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19, μπορεί να αιτηθεί την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού. Η βεβαίωση εμβολιασμού, ως ειδική έκφανση του δικαιώματος πρόσβασης κάθε ατόμου στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, εμπεριέχει τα εξής:

  • το όνομα,
  • το επώνυμο,
  • τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
  • την ημερομηνία εμβολιασμού (1η και 2η συνεδρία),
  • το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή όπου διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και
  • τον τύπο του εμβολίου και εκδίδεται για αποκλειστικά ατομική χρήση.

Πως εκδίδεται η βεβαίωση εμβολιασμού

Η ανωτέρω βεβαίωση εκδίδεται από την ηλεκτρονική Πλατφόρμα Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

Η είσοδος των φυσικών προσώπων-χρηστών στην Πλατφόρμα πραγματοποιείται κατόπιν προηγούμενης αυθεντικοποίησής τους με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Για τον σκοπό της έκδοσης της ανωτέρω βεβαίωσης, η Πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 και με το Μητρώο ΑΜΚΑ της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., από τα οποία αντλεί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τα αναγκαία στοιχεία, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης.

Διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Η περιγραφόμενη στα προηγούμενα εδάφια διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., από πιστοποιημένο υπάλληλο. Ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. εισέρχεται στην Πλατφόρμα, κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τους Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος εισάγει τον ΑΜΚΑ του φυσικού προσώπου και προβαίνει στην έκδοση της ως άνω βεβαίωσης για λογαριασμό του φυσικού προσώπου.

Η διαδικασία για τα ΚΕΠ εκκινεί εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος της απόφασης.

[ΠΗΓΗ: https://www.thraki.com.gr/, 18/1/2021]