ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ, ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΜΕΤΑ ΤΑ 842 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες μέχρι και την Παρασκευή, καθώς ειδικά στην περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι αυτά. Όλα δείχνουν ότι κυνήγι, ψάρεμα, χιονοδρομικά κέντρα και μετακίνηση εκτός νομού μπαίνουν στον πάγο.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται τις τελευταίες μέρες, ενώ το μεταλλαγμένο στέλεχος βρίσκεται στην Ελλάδα, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά και να καθυστερήσει το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων. 

Μετά από το Σαββατοκύριακο, που τα νούμερα είναι χαμηλά και ανακοινώνονται την Κυριακή και τη Δευτέρα, χθες, οπότε και έγιναν συνολικά 36.000 τεστ, τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 842, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται ν’ αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα και ν’ αξιολογηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων. 

Την ίδια στιγμή, ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική είναι στο επίκεντρο. Στην Αττική ήταν τα μισά από τα κρούσματα, πάνω από 400. Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός έδειξε προς την κατεύθυνση των νέων περιοριστικών μέτρων μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο κύμα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την άλλη γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως κυνήγι, ψάρεμα, χιονοδρομικά κέντρα και μετακινήσεις εκτός νομού.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, τα ύποπτα δείγματα που εξετάζονται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέρχονται σε 200, περίπου, ενώ οι ανακοινώσεις από πλευράς ΕΟΔΥ, επί των αποτελεσμάτων, θα γίνουν την Πέμπτη.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για δείγματα που έφτασαν στο ΙΙΒΕΑΑ από Αττική – όπου φέρεται ήδη να είχε εντοπιστεί «ορφανό» κρούσμα της μετάλλαξης – και Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, τουλάχιστον τρεις φορείς του στελέχους αυτού ταυτοποιήθηκαν και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, όπως είπε στο iEidiseis η υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Άννα Παπά – Κονιδάρη.

Όπως μας εξήγησε η καθηγήτρια, το ΑΠΘ είναι σε θέση να διεξάγει τον αναγκαίο έλεγχο, καθώς διαθέτει τα μέσα για να «εντοπίσει» τη μετάλλαξη, αν και ο πλήρης γονιδιακός έλεγχος γίνεται στο ΙΙΒΕΑΑ, στην Αθήνα.

Και στα δύο εργαστήρια, των οποίων ο φόρτος εργασίας έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, η διαδικασία είναι, στο πρώτο της στάδιο, ίδια: ο ΕΟΔΥ προωθεί δείγματα προς έλεγχο (π.χ. από νοσοκομεία ή δομές), και οι επιστήμονες κοινοποιούν πίσω στον Οργανισμό τα αποτελέσματα, τα οποία βγαίνουν σε 1 – 2 μέρες.

Στο ερώτημα για το αν η μετάλλαξη του κορονοϊού που πρώτα κατεγράφη στη Μεγάλη Βρετανία είναι πιο μεταδοτική, η κ. Παπά – Κονιδάρη, μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπ. Υγείας, σημειώνει: «Η πληροφορία αυτή ήρθε από την Αγγλία, όπου έχουν δει αυξημένα περιστατικά» και καταλήγουν «στο συμπέρασμα πως είναι πιο μεταδοτική. Ακριβώς λόγω αυτής της αυξημένης μεταδοτικότητας, ενδεχομένως, το νέο στέλεχος έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της δικής μας».

«Χρειάζονται, όμως, περισσότερες μελέτες», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις αποτελούν φυσική εξέλιξη των ιών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη γρίπη, διαφορετικά στελέχη της οποίας επικρατούν κατά διαφορετικές χρονικές περιόδους.

«Οι εξετάσεις συνεχίζονται καθημερινά», στο πλαίσιο του Δικτύου επιτήρησης που ανακοινώθηκε προ ημερών, κατέληξε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας πως η διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.

[ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr 27/1/2021]