ΛΑΡΚΟ: ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΝΙΚΕΛΙΟΥ

Ως τελευταία «ευκαιρία» για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί για την πώληση της πολύπαθης νικελοβιομηχανίας. 

Παράγοντες το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι η υψηλή ζήτηση του νικελίου διεθνώς, αλλά και του κοβαλτίου, το οποίο περιέχεται στο μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ, έχουν θερμάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτός άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, είναι και ο λόγος που δόθηκε η σχετική παράταση στην προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος έως την 1η  Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος στους υποψήφιους «μνηστήρες» προκειμένου να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.  Επίσης, ως θετική χαρακτηρίζουν τη συγκυρία της ευρωπαϊκής στροφής προς την πράσινη ενέργεια, με έμφαση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προκαταρκτικό στάδιο των διαγωνιστικών διαδικασιών έχει εμφανιστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ενδιαφερομένων, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μεγάλος ελληνικός ενεργειακός «παίκτης» εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα διεκδίκησης, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση διερευνητικές κινήσεις έχουν γίνει και από ξένους παραγωγούς νικελίου τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Αυστραλία.

Στα «δωράκια» της κυβέρνησης προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές  περιλαμβάνεται το γεγονός το ότι η  επιχείρηση μεταβιβάζεται δίχως τα υπέρογκα βάρη της  ενώ παράλληλα δεν έχει προβλεφθεί ρήτρα για την απορρόφηση των εργαζομένων στην εταιρεία.  Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη «πληγή» στην πορεία αποκρατικοποίησης αποτελεί το διαχρονικό πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλεί η νικελοβιομηχανία στο περιβάλλον και ειδικότερα στον Ευβοϊκό κόλπο, γεγονός που για να «θεραπευτεί» απαιτεί ένα τεράστιο κονδύλι πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας  Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται ότι «ισοφαρίζει» το διεθνές ενδιαφέρον για νικέλιο, αλλά και για κοβάλτιο που περιέχεται στο μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ, υλικά που αποτελούν την πρώτη ύλη για μπαταρίες.   

Ο διαγωνισμός που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην ιδιωτική περιουσία της πολύπαθης νικελοβιομηχανίας και περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα, ανακυκλώσιμα υλικά και άλλη ακίνητη περιουσία. Αντιστοίχως από το ΤΑΙΠΕΔ, στο «καλάθι» βρίσκεται η  μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό καθώς και τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι, το πιθανότερο σενάριο είναι το πραγματικό ενδιαφέρον να περιοριστεί σε δύο με τρεις παίκτες, παρότι δεν αποκλείουν στην εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος να εμφανιστούν περισσότεροι.

Να σημειωθεί ότι οι δυο διαγωνισμοί περιλαμβάνουν ρήτρα shoot out, σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής σε έναν από τους  δύο διαγωνισμούς μπορεί να πλειοδοτήσει και στον άλλον,  εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά κριτήρια επιλογής.  Η συγκεκριμένη ρήτρα shoot out προβλέφθηκε προκειμένου να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς, οι οποίοι «τρέχουν» παράλληλα. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, δηλώνουν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα και ζητούν από την κυβέρνηση να τους κοινοποιήσει τα σχέδιά της και το μέλλον  τους και τις οικογένειές τους.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, της Μάχης Τράτσα, 11/1/2021]