ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 144 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στη “μάχη” μπαίνουν από σήμερα, πέρα από τα σημεία που λειτουργούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ,  επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στα Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των σημείων στα οποία οι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν για να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, μετά το ραντεβού και ανάλογα με τη σειρά προτεραιοποίησης, θα αυξηθούν σταδιακά και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, ώστε ο αριθμός τους συνολικά να ξεπεράσει τα 1.000.

Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως. Τα τρία εμβολιαστικά κέντρα θα είναι στην Αθήνα και το ένα στην Θεσσαλονίκη, ενώ δεν αποκλείεται στην εμβολιαστική διαδικασία να συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας.

Σημειώνεται πως η επόμενη ομάδα για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι τα άτομα 80-85 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, 84.800 περίπου πολίτες έχουν εμβολιαστεί από την πρώτη ημέρα. Τα άτομα άνω των 85 ετών είναι περίπου 6.000 και το υπόλοιπο είναι υγειονομικό προσωπικό.

Τα τελευταία δεδομένα από το Παρατηρητήριο- Covid

Δημοσιεύτηκαν εντωμεταξύ τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας από το Παρατηρητήριο- Covid. Αυτά αφορούν στο διάστημα 31 Δεκεμβρίου 2020 έως 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 622 κρούσματα, από 651 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση 4,5%.

Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 38,9% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 13,8% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του 7μερου κυλιόμενου μέσου όρου) παρουσιάζει πτωτική πορεία της τάξης του 76,7% τις τελευταίες 7 εβδομάδες, από το υψηλό των 2.674 κρουσμάτων στις 18 Νοεμβρίου. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 44,4 (από 55,1 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 399 (από 443).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, αν και μειούμενος, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 61% (από 65% στην προηγούμενη έκθεση).

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 63% και 59% αντίστοιχα (από 64% και 79% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (6/1/21), η Ελλάδα με 484,6 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην  45η θέση  στον κόσμο και στη 19η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 846. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 53 (από 48 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση), και  των θανάτων σε 35 (από 30 ημέρες). Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 6 Ιανουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,75.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 20/1/2021]