ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΛΛΑΝ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ζητά να επιστραφεί το παράβολο των 100 ευρώ σε όσους εργοδότες το κατέβαλλαν ωστόσο για διαφόρους λόγους οι εργάτες που προσέλαβαν δεν προσήλθαν για να εργαστούν.

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που έφερε η μη έλευση εργατών γης έστειλε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Η επιστολή :

Αξιότιμοι Κύριοι

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κατά την φετινή χρονιά, σχετικά με την έλευση των μετακλητών εργατών γης, προκειμένου να ασχοληθούν στην αγροτική οικονομία του Νομού μας, φτάσαμε αισίως στο τέλος της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.

Εντούτοις, εξακολουθούν να υφίστανται θέματα και εκκρεμότητες για τα οποία απαιτείται να δοθεί λύση από την Κεντρική Διοίκηση.

Αναφερόμαστε ειδικά στο παράβολο ποσού εκατό (100) ευρώ (κωδ. 2113), που έπρεπε να προκαταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας, που ήθελε να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται, όπως ρητά αναγράφεται στο άρθρο 42 «Μετάκληση πολίτης τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΠΝΠ 01/05/2020 (ΦΕΚ 90/Α/01-05-2020) «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».

Πολλοί εργοδότες, βρέθηκαν δυστυχώς στη δυσάρεστη κατάσταση, ενώ έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα όλες τις διαδικασίες, που προβλέπονται για την πρόσκληση μετακλητών εργατών γης σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νομοθετικό πλαίσιο, εντούτοις πολλοί από τους εργάτες που προσκάλεσαν, είτε δεν εισήλθαν στην χώρα μας για εργασία, είτε δεν εργάστηκαν στον εργοδότη που τους προσκάλεσε, οποίος όμως επιβαρύνθηκε προκαταβολικά το συγκεκριμένο ποσό για την έκδοση του απαιτούμενου παράβολου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Δεν έλειψαν περιπτώσεις όπου σε αρκετούς από αυτούς τους εργάτες, απαγορεύτηκε η είσοδός τους στην Χώρα μας και αποκλείστηκαν από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, που έστειλαν οι εργοδότες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κατόπιν ελέγχου που πραγματοποιούσε η συγκεκριμένη Υπηρεσία για την εξακρίβωση των προσωπικών τους στοιχείων τους και την τήρηση των προϋποθέσεων για νόμιμη έλευσή τους από τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας. Για αυτούς όμως τους εργάτες, ο εργοδότης κατέβαλε προκαταβολικά το παράβολο των 100 ευρώ, χωρίς να του αναγνωρίζεται το δικαίωμα της επιστροφής των χρημάτων του.

Ανάλογη περίπτωση αντιμετώπισαν πολλοί εργοδότες, όταν εργάτες γης, ενώ εισήλθαν νόμιμα για εργασία στην πατρίδα μας, μετά από πρόσκληση, δεν προσήλθαν τελικά για εργασία στον εργοδότη που τους προσκάλεσε και είχε επίσης προκαταβάλλει το παράβολο των 100 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,

Ζητάμε την άμεση επιστροφή των καταβληθέντων παραβόλων των εκατό ευρώ (100 ευρώ), σε όσους εργοδότες ή καλλιεργητές γης, που χωρίς την δική τους υπαιτιότητα, επιβαρύνθηκαν με το παραπάνω ποσό, για κάθε έναν μετακλητό εργάτη γης, προκειμένου να τον απασχολήσουν για τις αγροτικές τους εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση πρότασή μας είναι, ότι εφόσον ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, που εφαρμόστηκε την φετινή περίοδο και στην ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, το παράβολο των εκατό ευρώ (100 ευρώ – κωδ. 2113), να καταβάλλεται από τον εργοδότη στις τράπεζες ή στο ταχυδρομείο,ταυτόχρονα, με την καταβολή των εργοσήμων στους εργάτες γης που απασχόλησε, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση και απαραίτητο δικαιολογητικό για την καταβολή των εργοσήμων.

Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα αποφύγουμε προβλήματα που απασχόλησαν κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο και συνεχίζουν να απασχολούν τους εργοδότες παραγωγούς και καλλιεργητές γης και σχετίζονται με την προκαταβολή του παραβόλου, που επιπλέον θα τους ανακουφίσει και οικονομικά.

Ευελπιστούμε ότι η πρότασή μας που κινείται σε απόλυτα λογική και εφαρμόσιμη βάση, θα την αξιολογήσετε θετικά, λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα δεδομένα που σας προαναφέραμε”.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 12/1/2021]