ELDORADO GOLD: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ “RESTART” ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ζήτημα χρόνου αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και του καναδικού ομίλου Eldorado Gold για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν την επόμενη χρονιά, ενισχύοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό με δεδομένο ότι στις Σκουριές ο καναδικός όμιλος έχει επενδύσει ήδη μισό δισ. δολάρια για την υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών, που έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 50%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που απομένουν να υλοποιηθούν τοποθετούνται σε 700 εκατ. δολάρια.

Τα τέλη

Πρόσφατα, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, διπλασιάστηκαν σε 40%, από 20%, τα μεταλλευτικά τέλη ενεργών παραχωρήσεων μεταλλείων, αυτών δηλαδή της Eldorado Gold, που δραστηριοποιείται στην περιοχή μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός. Ο διπλασιασμός των τελών που θα εισπράττει ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής ισχύει για τη διετία 2018-2019, οπότε υπήρξαν πολλά σημαντικά έργα ανάπτυξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του δήμου (μεταλλευτικές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 4.110 στρ.) και αυξήθηκε η δυναμικότητα παραγωγής εντός των μεταλλευτικών παραχωρήσεων που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 264.000 στρεμμάτων από τα συνολικά 740.000 στρέμματα της έκτασης του δήμου.

Ο διπλασιασμός των τελών έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο Δήμος Αριστοτέλη επιδιώκει να ενισχύσει τη ρευστότητά του και να τακτοποιήσει εκκρεμείς οφειλές του. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο δήμος τακτοποίησε το τελευταίο διάστημα οφειλές της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ.

Η νέα σύμβαση

Τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε διαφανεί ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και επενδυτών βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις απαίτησαν περισσότερο χρόνο, ενώ ζητούμενο είναι να καταρτιστεί το τελικό κείμενο συμφωνίας πριν από το τέλος της χρονιάς. Κι αυτό προκειμένου η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης να κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση, οδηγώντας στην επανεκκίνηση της επένδυσης της Eldorado Gold εντός της επόμενης χρονιάς.

Της ολοκλήρωσης, δηλαδή, του έργου των Σκουριών και της αναβάθμισης των ενεργών μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, με αύξηση της διάρκειας ζωής (των μεταλλείων) για διάστημα της τάξεως των 25 χρόνων.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της Eldorado Gold, G.Burns, η κατασκευαστική περίοδος εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως δυόμισι χρόνια, ενώ αναμένεται ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της κατασκευής μέσα στο 2021.

Η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και τη διαμόρφωση νομικών δικλίδων −αντίστοιχων αυτών σε μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης− για την προστασία της επένδυσης έναντι αστάθμητων παραγόντων που εκδηλώνονται με υπαιτιότητα του Δημοσίου και θα μπορούσαν να ανακόψουν την εξασφάλιση σειράς αδειοδοτήσεων. Προβλέπεται, ακόμα, η υλοποίηση αντισταθμιστικών επενδύσεων ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων τοποθετείται σε συνολικά 3.000 στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την κατασκευαστική περίοδο στις Σκουριές και τις υπόλοιπες υποδομές.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 6/12/2020]