ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: «ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ»

 

«Ψήφο» εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει το CVC Capital Partners, εκτιμώντας πως η χώρα θα ανακάμψει γρηγορότερα από την πανδημία εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού fund, κ. Άλεξ Φωτακίδης, στο πλαίσιο του 22ου Capital Link Invest in Greece Forum, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Βάλαμε στο μικροσκόπιό μας την χώρα πριν από σχεδόν μία δεκαετία, ενώ η πρώτη μας τοποθέτησε έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015. Η έμφαση που δίνουμε στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το CVC έχει 23 γραφεία, εκ των οποίων τα 12 στην Ευρώπη και εγώ εγκαταστάθηκα εδώ, για να υποστηρίξω το χαρτοφυλάκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Το οικονομικό – πολιτικό περιβάλλον είναι πολύ υποστηρικτικό. Υπάρχει εμπιστοσύνη».

Πως τοποθετήθηκαν οι Γιώργος Λινάτσας (AXIA Ventures), Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners), Χρήστος Μπαλάσκας (Eldorado Gold) στο 22ου Capital Link Invest in Greece Forum

 

Όσον αφορά στην στρατηγική εξόδου που όλα τα private equity funds εφαρμόζουν, ο ίδιος αναφέρθηκε στην «πειθαρχία του κλάδου», υπογραμμίζοντας πως το exit είναι μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου. «Το ‘ταβάνι’ για εμάς είναι η επταετία. Στο διάστημα αυτό, πρέπει να προετοιμάζεις την εταιρεία είτε για IΡΟ, είτε για μία εξαγορά από στρατηγικό επενδυτή», εξήγησε, για να καταλήξει: «Στην Ελλάδα είμαστε πιο προσεκτικοί, εστιάζουμε πρωτίστως στην ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε υπομονή. Η μεγάλη πρόκληση είναι να προσελκύσουμε ταλέντα που έφυγαν στο εξωτερικό, να εστιάσουμε στην αναστροφή του brain drain. Παράλληλα, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο τέσσερις τράπεζες και, άρα, η ρευστότητα είναι περιορισμένη, υποστηρίζουμε τις εταιρείες που είναι στο χαρτοφυλάκιό μας με κεφάλαια».

Μεταστροφή

Λαμβάνοντας το λόγο στο ίδιο πάνελ («Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός – Η άποψη των διεθνών επενδυτών»), ο Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής έργων Ελλάδας της Eldorado Gold Corporation, ανέφερε ότι στην περίπτωση της επένδυσης του καναδικού ομίλου στην Ελλάδα εκτιμά πως από παράδειγμα προς αποφυγή, με τη σημερινή κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα αποτελέσει επενδυτικό σημείο αναφοράς. Ήδη έχουν δοθεί άδειες που η εταιρεία ανέμενε για χρόνια, σημείωσε, τονίζοντας πως πλέον υπάρχει εντελώς άλλη προσέγγιση από πλευράς κράτους καθώς προτεραιότητα είναι να επιλυθούν τα όποια ζητήματα από κοινού. «Η Eldorado έχει ήδη επενδύσει 1,2 δις.δολάρια στην Ελλάδα και εργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσουμε τη κοινή μας συμφωνίας, ανέφερε ο κ . Μπαλάσκας. «Θα επενδύσουμε 2 δις. ευρώ από τα οποία το 1 δις. την επόμενη 5ετία και θα αυξήσουμε σημαντικά τις θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την αλλαγή στο επενδυτικό περιβάλλον που είναι πλέον φανερή στη χώρα.

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Λινάτσας Managing Director της AXIA Ventures Group ανάφερε πως το 2020 είναι εξαιρετικά διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες χρονιές, όχι μόνο λόγω του κορονωϊου αλλά του γεγονότος πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και συγχρόνων να υλοποιήσει σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και να εκσυγχρονίσει το δημόσιο. «Όλα αυτά θα μετρήσουν σημαντικά στη μετά-covid περίοδο», σημείωσε. Προέβλεψε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι τύπου «V», ενώ η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Οι επενδυτές θέλουν εμπιστοσύνη αλλά και ανάπτυξη. Κανείς δεν θα έλθει σε μια χώρα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα εμφανίσει ανάπτυξη. Εκτιμώ ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα θυμούνται όλοι όσοι αποφάσισαν να τοποθετηθούν σε ελληνικά assets λόγω της μετέπειτα θετικής τους πορείας».

Τέλος, ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners τόνισε πως ως επενδυτής στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ίσως η καλύτερη χρονική στιγμή για κάποιον να τοποθετηθεί στην Ελλάδα. Ο κορονοϊός απλώς ανέκοψε μια ήδη θετική πορεία που είχε ξεκινήσει, στο επόμενο διάστημα η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί και θα είναι ταχύτερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι περισσότερο ελκυστική τώρα από ποτέ και πιστεύω ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να προσελκύσει την τεράστια ρευστότητα που υπάρχει τώρα στης αγοράς και εκτιμώ ότι θα το πετύχει», ανέφερε.

Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε επίσης πως η χώρα έχει εξαιρετικές εταιρείες και εξαιρετικούς μάνατζερ και προσωπικά εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα θα συνεχιστεί. Τόνισε επίσης τη σημασία της τεχνογνωσίας, του δικτύου και της διεθνούς εμπειρίας που φέρνουν οι ξένοι επενδυτές που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.