Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

«Πρέπει να δούμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας»

Μήνυμα ότι η χώρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει από ένα τρίτο κύμα πανδημίας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του “Άλφα”, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πιο πιθανό είναι πως η νυχτερινή διασκέδαση δεν θα λειτουργήσει μέχρι να έχουμε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού, εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων καταγραφής κρουσμάτων, τόνισε ότι αυτή η συζήτηση υπονομεύει τους επιστήμονες που μας συμβουλεύουν και ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στην οικονομία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη σκέψη περί του ίδιου τρόπου φορολόγησης όλων των εισοδημάτων, ενώ όσον αφορά στα εθνικά και στην ερώτηση περί ενός ενδεχόμενου βέτο, επεσήμανε: “Όλα είναι στο τραπέζι. Αλλά εν προκειμένω το βέτο θα το έβαζε άλλος και όχι η Ελλάδα. Γιατί σας διαβεβαιώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις. Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της, αλλά δεν πρέπει να αναφέρεται στην Ελλάδα γιατί έχει πολλούς συμμάχους αυτή τη στιγμή…”.

Στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την πανδημία

– Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε και είναι μία διαπίστωση που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση… Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια που έπρεπε να τα ακολουθήσουμε όλοι. Και όταν λέω όλοι δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου… Για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα. Είναι γνωστά και δε χρειάζεται να τα επαναλάβω…

– Ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα και όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο γιατί άσκηση επιτρέπεται εντός περιφερειακής ενότητας. Αλλά εκ των υστέρων προφανώς και θα φορούσα μάσκα την ώρα που μου ζήτησαν οι συμπολίτες μου να φωτογραφηθούμε… Για το περιστατικό αυτό έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Νομίζω ότι διογκώθηκε. Αλλά μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών… Τηρώ τα μέτρα με προσωπική ευλάβεια…

– Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα μία εβδομάδα νωρίτερα. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα και ενοχλούμαι από τη συζήτηση για τα δήθεν διπλά βιβλία… Στην ουσία υπονομεύουμε τους ίδιους τους επιστήμονες που μας συμβουλεύουν… Πάλι κάνω μία έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα μάξιμουμ εννέα άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες και πρέπει να τους στηρίξουμε, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε…

– Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας παρουσιάζει όλα τα δεδομένα…Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι, τα ίδια κρούσματα βλέπουν οι ειδικοί, τα ίδια κρούσματα βλέπω και εγώ… Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση τα δεδομένα αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας… Όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε ένα σύστημα ανάλυσης που το έχω και εγώ στον υπολογιστή μου και με βάση αυτά τα δεδομένα παίρνουμε τις αποφάσεις μας… Είναι λάθος να εστιάσουμε την αντιπαράθεσή επάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος. Διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα, τότε δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις… Μπορώ να δεχτώ κριτική για χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά θέλω να πω ότι έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε…

– Με τη γνώση και του χρόνου αυτό που θα έκανα διαφορετικά ήταν τον Ιούλιο όταν πιστέψαμε όλοι μας ότι κάπου πέρασε αυτή η περιπέτεια θα ήταν να είμαι πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Το ξέραμε ότι θα επανέλθει, αλλά κάπου νομίζω ότι όλοι επαναπαυτήκαμε από την επιτυχία του πρώτου κύματος, με αποτέλεσμα να πιαστούμε, δεν θα πω απροετοίμαστοι αλλά αιφνιδιασμένοι από την ένταση του δεύτερου κύματος…

– Έχουμε δεχθεί κριτική γιατί ανοίξαμε τον τουρισμό, αλλά δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός σχετίζεται με το δεύτερο κύμα, όπως το είδαμε στην Ελλάδα… Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα… Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πέρασαν ένα άσχημο πρώτο κύμα και ένα άσχημο δεύτερο κύμα. Εμείς περνάμε ένα δύσκολο δεύτερο κύμα, γλιτώσαμε το πρώτο κύμα και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα… Έχουμε πια μία ακριβή εικόνα του τι έχει γίνει και αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το εθνικό σύστημα υγείας όρθιο. Να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και στους νοσηλευτές που δίνουν ένα συγκλονιστικό αγώνα, κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα… Είναι αισιόδοξο ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση…

– Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές…Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυξήσαμε τον αριθμό των κρεβατιών εντατικής από τα 550 σε παραπάνω από 1.250, τα οποία σχεδόν όλα είναι κατειλημμένα αυτή τη στιγμή… Αρκετά από αυτά τα κρεβάτια θα μείνουν ως παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας… Δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο να δημιουργήσει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας… Μέσα στην κρίση καταφέραμε και πετύχαμε τον στόχο μας που είναι να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των κρεβατιών εντατικής θεραπείας… Προσθέσαμε δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα όταν αυτό χρειάστηκε. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι σε μία κρίση με τέτοια παγκόσμια χαρακτηριστικά υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται με το εθνικό σύστημα υγείας…

– Το διάστημα προς τα τέλη του Οκτωβρίου ήταν πολύ δύσκολο γιατί εκεί διαπιστώσαμε  τη δυναμική της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων… Μέσα σε πέντε ημέρες επιλέξαμε να πάμε σε αυτό που ισχύει σήμερα και μάλιστα το σκέφτηκα πολύ εκείνη τη στιγμή και υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν “ας αφήσουμε να δούμε αν δουλεύουν τα μέτρα αυτά”. Όμως, ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε σε πιο δραστικά μέτρα τότε…

– Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επιχείρησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε με τον ιό χωρίς να κλείσουμε τις οικονομικές δραστηριότητες. Και δυστυχώς φάνηκε στην πράξη ότι καμία χώρα δεν μπόρεσε αυτό να το κάνει… Διαπιστώσαμε στην πράξη ότι η…light version δεν δούλεψε…

Για τα εθνικά

– Αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές διαφορές… Χρειάστηκε μία συστηματική διπλωματική δουλειά, για να εξηγήσουμε γιατί η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αμφισβητεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία της ανατολικής Μεσογείου…Το ευρωπαϊκό συμβούλιο τον Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές ή να αγκαλιάσει μία θετική ατζέντα ή σε περίπτωση που κάνει το δεύτερο να υποστεί τις συνέπειες. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα…Το βάθος των μέτρων ή των αποφάσεων που θα λάβει το συμβούλιο δεν είναι κάτι που μπορώ να προεξοφλήσω…Πιστεύω όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος…Αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχει πάρει μία απόφαση, έχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και λέει με σαφήνεια ότι, εάν διαπιστωθεί ότι η Τουρκία δεν αγκαλιάζει τη θετική ατζέντα, τον Δεκέμβριο θα πάρουμε αποφάσεις και θα δρομολογηθούν συνέπειες για την Τουρκία…

– Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, όπου έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί αλλά και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας…

– Η Τουρκία θα πρέπει να επαναξιολογήσει τη στάση της με την Ευρώπη…Θα το ξαναπώ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση προφανώς ότι δεν θα υπάρχει η δραστηριότητα και ένταση στη θάλασσα. Να συζητήσουμε όπως πρέπει και όπως επιβάλλεται ανάμεσα σε γείτονες το ένα, μείζον, σημαντικό ζήτημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο… Αναγνωρίζοντας το συζητάμε για αυτό το θέμα, αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι υπάρχει αντικείμενο προς συζήτηση. Έχουμε διαφωνία αυτή τη στιγμή για την αποκλειστική οικονομική ζώνη και, εάν δε μπορούμε να βρούμε μία λύση, να πάμε στο δικαστήριο στη Χάγη…

– Γιατί αυτό που η Ελλάδα έχει κάνει με τρεις χώρες να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία; Σας διαβεβαιώνω ότι δεν εξαρτάται από μας. Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει στάση…

– Θα χρειαστούμε μία περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης για να κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων…Ήταν προσχηματική η κίνηση να αποσύρει το Ορούτς Ρέις δέκα ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, τουΔημήτρη Γκάτσιου, 7/12/2020]