«ΠΤΩΧΟΣ» ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΎ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Αναπολώντας το παρελθόν η 4η Δεκεμβρίου αποτελούσε μία ιδιαίτερη ημέρα τιμής και μνήμης για τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής, που γιόρταζαν με τη δέουσα επισημότητα την Προστάτιδά τους Αγία Βαρβάρα .

Ο ομώνυμος ναΐσκος έχει τη δική του ιστορία. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ναού: «Η πρώτη Εκκλησία του Στρατωνίου ήτο ξύλινο κατασκεύασμα που κατασκευάστηκε το 1924 μετά την άφιξη των προσφύγων εκ μικρός Ασίας. Αφιερώθη στην Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα των μεταλλωρύχων. Το 1930 – 1931 κτίσθηκε λιθόκτιστη Εκκλησία στη θέση που είναι και η σημερινή. Το 1932 έγινε μεγάλος σεισμός που την ισοπέδωσε. Το 1938 ξαναχτίστηκε η εκκλησία στη ίδια θέση που υπάρχει και σήμερα. Ο Ναός κτίσθηκε κυρίως με δαπάνη της εταιρείας των Μεταλλείων και προσφορών των κατοίκων. Ο Ναός είναι Βασιλικού ρυθμού, διαστάσεων μήκους 24 μ. και πλάτους 11 μ.. Δίπλα από τον Ιερό Ναό υπάρχει αίθουσα τελετών, γραφείο του Εφημερίου και Εκκλησιαστική Δανειστική Βιβλιοθήκη. Αγιογραφίες υπάρχουν από τούς αδελφούς Βλάχου από τη Νιγρίτα Σερρών. Έχουν ξεκινήσει την εργασία το 2008 τέλος Δεκεμβρίου. Τα εγκαίνια έγιναν το 1946 από τον Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Διονυσίου».

Σήμερα, λόγω Κορωνοϊού έχει αλλάξει η εικόνα εορτασμού της σημαντικής αυτής ημέρας για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά με τη φύση βγάζοντας πολύτιμα ορυκτά από τα σπλάχνα της γης, κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Τα ιερά λειψανα

Να θυμηθούμε πως σύμφωνα μες τον Ορθόδοξο Συναξαριστή

  • Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Montecotini Ιταλίας.
  • Μέρος της Κάρας της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων.
  • Μέρος των Λειψάνων της Αγίας βρίσκεται στη ρωμαικοκαθολική Βασιλική του Αγ. Μάρκου Βενετίας, στη ρωμαιοκαθολική Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Τορτσέλλο Βενετίας και στο ρωμαιοκαθολικό Κάθεδρικό Ναό του Ριέτι Ιταλίας.
  • Μέρος της δεξιάς της Αγίας και ένας βραχίονας βρίσκεται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.
  • Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας, στο ομώνυμο Προσκύνημα Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Βλαδιμήρου Κιέβου και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.