ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο μενού στη βόρεια Ελλάδα είναι πλούσιο. Από πρασοσέλινο με χοιρινό, μέχρι και το μπουμπάρι της Θράκης, το χοιρινό κρέας έχει την τιμητική του. 

Τα Χριστούγεννα έρχονται και το γιορτινό τραπέζι έχει την τιμητική του. Είναι η στιγμή που η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι κάθονται γύρω από αυτό, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Οι γκουρμέ συνταγές μπορεί αυτό το διάστημα να πέφτουν «βροχή» όμως η παράδοση και τα έθιμα αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για ένα γευστικό μενού που θα εντυπωσιάσει και θα ικανοποιήσει τους συνδαιτυμόνες!

Στη Μακεδονία όπως αναφέρει στο Sputnik η σεφ και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Βορείου Ελλάδας, Κική Εμμανουηλίδου το χοιρινό, ο κόκορας, το λάχανο και το πράσο ήταν τα βασικά συστατικά των φαγητών στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

«Η γαλοπούλα είναι αμερικανιά, δεν είναι δικό μας παραδοσιακό φαγητό, απλά με τα χρόνια το ενσωματώσαμε στην κουζίνα μας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Εμμανουηλίδου η οποία έχει γράψει βιβλία με παραδοσιακές συνταγές.

«Η δική μας παράδοση είναι το χοιρινό και ο κόκορας ο γεμιστός, που έκαναν εκείνα τα χρόνια στο χωριό. Μετά ήρθε η γαλοπούλα στο τραπέζι μας», ανέφερε.

Ένα από τα διασημότερα έθιμα στη Μακεδονία, είναι η λεγόμενη «γουρουνοχαρά».

«Από εγώ και πέρα, δηλαδή την περίοδο των εορτών γίνονται σε πολλά μέρη οι λεγόμενες γουρουνοχαρές. Μαζεύεται ο κόσμος, σφάζονται τα γουρούνια, βάζουν το κρέας σε καζάνια και μετά γλεντούν με χοιρινή τηγανιά και κόκκινο κρασί» ανέφερε η σεφ.

Σύμφωνα με την κ. Εμμανουηλίδου, τα βασικότερα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα φαγητά στη Βόρεια Ελλάδα είναι:

  • Χοιρινή τηγανιά με πράσο και κόκκινο κρασί
  • Λαχανοντολμάδες με αρμιά, δηλαδή λάχανο τουρσί. Το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί «σήμα κατατεθέν» στην Κοζάνη και γενικά στη δυτική Μακεδονία
  • Λάχανο με χοιρινό και κόκκινο πιπέρι
  • Πρασοσέλινο με χοιρινό
  • Λουκάνικα με χοιρινό κρέας τα οποία περιέχουν πράσο και κόκκινο πιπέρι
  • Κόκορας κρασάτος που σε κάποιες περιοχές το συνόδευουν με χυλοπίτες και σε άλλες με πατάτες
  • Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα
  • Το μπουμπάρι, που είναι Θρακιώτικη συνταγή αλλά το κάνουν σε αρκετές περιοχές. Είναι ένα έντερο γεμιστό, με ψιλοκομμένο κρέας, πολλά μπαχαρικά και πράσο

Όσον αφορά το γλυκό, η κ. Εμμανουηλίδου αναφέρει ότι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι:

  • Τηγανίτες με μέλι
  • Σιμιγδαλένιος χαλβάς
  • Σαραγλί

Μωμόγεροι και Ραγκουτσάρια

Στη Μακεδονία, από τα πλέον γνωστά παραδοσιακά έθιμα, που τηρούνται ακόμα και σήμερα, είναι οι «Μωμόγεροι» στην Κοζάνη και τα «Ραγκουτσάρια» στην Καστοριά.

Τα Ραγκουτσάρια αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου και τελειώνουν στις 8 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καρναβάλι, στο οποίο εκτός από τους Καστοριανούς, το παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες της πόλης. Δεκάδες ομάδες Καστοριανών μεταμφιεσμένοι με παραδοσιακές ορχήστρες χάλκινων, ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, όπου συντελείται ένα τριήμερο ξεφάντωμα.

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων έχει ποντιακή «καταγωγή» και πραγματοποιείται το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων. Το 2013 γράφτηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το 2016 έχει γραφτεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το έθιμο πραγματοποιείται σε χωριά της Κοζάνης και, συγκεκριμένα, στα χωριά Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα και Καρυοχώρι.

Το δρώμενο αποτελείται από νεαρούς χορευτές, που είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και υπακούουν στις εντολές του «αρχηγού» τους. Ο σκοπός τους είναι να κλέψουν τη νύφη. Η νύφη είναι ένας άντρας ντυμένος με νυφικό. Στο σκηνικό υπάρχει κι ένας ηλικιωμένος, ο οποίος προσπαθεί με τη σειρά του, να πείσει τη νύφη να τον ακολουθήσει.

 

[ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/, της Φανής Χαρίση, 22/12/2029]