ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΑ €534

Την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και για τον ερχόμενο μήνα σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης την οποία θα λάβουν οι υπό αναστολή μισθωτοί θα επανέλθει στα 534 ευρώ, μετά την πρόσκαιρη αύξησή της στα 800 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη στο Capital.gr, επισημαίνοντας πως παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος προβλέπει πως η αποζημίωση των 800 ευρώ (για όσους βγαίνουν σε αναστολή κατά τον τρέχοντα μήνα) θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Νοέμβριο και στοχεύει στην αύξηση της καταναλωτικής δύναμης των εν λόγω εργαζομένων κατά την περίοδο των εορτών, καθώς θα καταβληθεί μετά τις 27 Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κρατική συνεισφορά στο Δώρο Χριστουγέννων για τους υπό αναστολή μισθωτούς θα υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αποζημιώσεις και όχι επί του ονομαστικού μισθού. Ωστόσο, θα είναι αυξημένο, λόγω της αυξημένης αποζημίωσης του Νοεμβρίου. Η σχετική καταβολή αναμένεται μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μέτρα σε ισχύ

Εξακολουθούν να βρίσκονται και κατά τον τρέχοντα μήνα τα ακόλουθα μέτρα σε ισχύ:

  • Συνεχίζει να ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου η “Συν-Εργασία” για όλες τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Προβλέπει επιχορήγηση εισφορών στο 100% επί του κομμένου μισθού πλήρως απασχολούμενων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, των οποίων πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου γεννήθηκε τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2019, προβλέπεται επιχορήγηση των εργοδοτικών εισφορών επί του εναπομείναντος (μετά τη μείωση) μισθού.
  • Για το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2020 καλύπτονται οι εισφορές για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Προϋπόθεση είναι η εξής: Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο 2020 να υπάρχει μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο διάστημα το 2019.
  • Καλύπτεται το 80% του μισθολογικού – μη μισθολογικού κόστους για μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Προϋπόθεση είναι η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.
  • Εξακολουθεί να ισχύει το πρόγραμμα εξάμηνης επιδότησης εισφορών για 100.000 προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις. Προβλέπει κάλυψη του 100% όλων των εισφορών τους.

Σημαντικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων “τρέχουν” εντός του τρέχοντος μήνα, αλλά και έως τις αρχές του άλλου. Συγκεκριμένα:

  • Για τη “Συν-Εργασία” Οκτωβρίου: έως 24 Νοεμβρίου.
  • Για αναστολές συμβάσεων Νοεμβρίου για κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις: έως 24 Νοεμβρίου.
  • Για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο: έως 25 Νοεμβρίου.
  • Για ειδικές κατηγορίες: έως 25 Νοεμβρίου.
  • Για τη “Συν-Εργασία” Νοεμβρίου: έως τις 30 Νοεμβρίου.
  • Για αναστολές συμβάσεων τον Νοέμβριο στις πληττόμενες ανοιχτές επιχειρήσεις: έως 7 Δεκεμβρίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δ. Κατσαγάνη, 16/11/2020]