ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ : «ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΠΑΣΟ, 24ΩΡΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ»

Όλα τα νέα μέτρα μετά την τραμπούκικη επίθεση στο ΟΠΑ

Τρεις βασικές παρεμβάσεις προωθεί ο Πρωθυπουργός, για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σημαντικότερη παρέμβαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις είναι η ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επρόκειτο για μια πανεπιστημιακή αστυνομία που θα λάβει ειδική εκπαίδευση και θα δρα με συγκεκριμένο σχέδιο. Το σώμα ασφαλείας του πανεπιστήμιου ενδεχομένως να φέρνει ελαφρύ οπλισμό όπως κλομπ και θα μπορεί να έχει κατασταλτικό χαρακτήρα.

Το σώμα αυτό θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ, ενώ όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Το δεύτερο μέτρο όπως ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις των ΑΕΙ σχετίζεται με τον  έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις.

Μάλιστα οι φοιτητές θα  εισέρχονται στο πανεπιστήμιο μόνο με ηλεκτρονική κάρτα εισόδου.

Όσον αφορά την τρίτη παρέμβαση, αυτή θα αφορά την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εξετάζεται μάλιστα η διαγραφή ή η οριστική αποβολή των φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια και επιθέσεις μέσα στα ΑΕΙ.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να συζητήσει σήμερα οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους, την οποία και συγκαλεί ο προεδρεύων πρύτανης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

ΟΠΑ : Διακόπτει τη λειτουργία του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στον πρύτανη

Διακόπτει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος:

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ευρισκόμενη σε συνεχή έκτακτη συνεδρίαση από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, εξέτασε διεξοδικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30 το πρωί, όταν ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον απείλησε και άσκησε πρωτόγνωρη λεκτική και σωματική βία σε βάρος του, προξενώντας ταυτόχρονα σοβαρές υλικές ζημιές στον χώρο της Πρυτανείας.

Η Σύγκλητος ομόφωνα αποφασίζει:

  1. Να εκφράσει τον βαθύ αποτροπιασμό της για τις αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες αυτές ενέργειες, που δεν έχουν θέση σε ένα ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.
  2. Να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή της στο πρόσωπο του Πρύτανη και στον θεσμό που αυτός εκπροσωπεί και να δηλώσει ότι τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες στρέφονται κατά του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  3. Να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της να προβεί με τρόπο συντεταγμένο σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους παράνομης συμπεριφοράς, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την ακαδημαϊκή ελευθερία.
  4. Να καλέσει την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων, αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών-τριών, διδακτικού-ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του Ιδρύματος. Τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι απροστάτευτο. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να μεταφέρει προς τα όργανα της πολιτείας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων ζητημάτων.
  5. Να διακόψει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, ως πρώτη ελάχιστη αντίδραση της κοινότητάς του στην νέα αυτή βίαιη και έκνομη ενέργεια που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση και αξιολογεί τα δεδομένα.

Έρευνες και επικήρυξη

Οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της πρωτοφανούς επίθεσης, κατά του πρύτανη του ΟΠΑ,  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, επικήρυξε τους δράστες με το ποσό των 100.000 ευρώ. Θα δοθεί χρηματική αμοιβή «σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Σημειώνεται πάντως ότι η προκήρυξη των δραστών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έδειξε αντίστοιχη ευαισθησία ή αντανακλαστικά και δεν επικήρυξε επίσης τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, «Χρυσή Αυγή» που παραμένει άφαντος μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο σε πολυετή φυλάκιση.

Οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών, κινούνται με άκρα μυστικότητα και επικεντρώνονται σε μια ομάδα 15  ατόμων, που είχαν ενεργό ρόλο σε υπό κατάληψη  κτήρια που εκκένωσε η αστυνομία.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 3/11/2020]