ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΝΟΜΩΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Στον τόπο όπου βρισκόμαστε και περνάμε την καραντίνα φαίνεται πως θα κάνουμε ρεβεγιόν φέτος καθώς ακόμα και μετά τη σταδιακή και μερική άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου, δεν προβλέπονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι εορταστικές εξορμήσεις, ενώ χιονοδρομικά και θέρετρα, θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή, προκειμένου τουλάχιστον για την εορταστική περίοδο, να κινηθεί η αγορά.

Κατά τα λοιπά όμως και για όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

  1. Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  2. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  3. Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός των οικογενειών», ο κ. Πέτσας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να περιορίσουν αριθμητικά τον κύκλο των συναναστροφών τους, αποφεύγοντας να συναντούν πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας.

«Ο ιός – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών», ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε, λέγοντας πως «τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στους ηλικιωμένους τις τελευταίες ημέρες επηρεάζει, σαφώς σύμφωνα με πληροφορίες, τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται να  επαναφέρει ανάλογους περιορισμούς με εκείνους που καθόρισαν και τον τρόπο, με τον οποίο περάσαμε το Πάσχα του 2020.

Πιθανή σταδιακή επανεκκίνηση από τις 7 Δεκεμβρίου

Άρση των περιοριστικών μέτρων στα τέλη Νοέμβρη δεν πρόκειται να γίνει, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όσα μέτρα εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την εορταστική περίοδο τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης την 7η Δεκέμβρη.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (για το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς τις 7 Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσει και η επιστροφή στο λιανεμπόριο, που θα ανοίξει σταδιακά, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων, (μάλλον στις 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια θα είναι τακτικοί και εντατικοί.

Bar και club, πάντως δεν θα ανοίξουν προς μεγάλη απογοήτευση του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, ούτε καν για την πρωτοχρονιάτικη πρόποση, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής περαιτέρω διασποράς του ιού.

[ΠΗΓΗ: https://politisonline.com/, 24/11/2020]