ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Σχεδόν ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, είναι πλέον προφανές ότι φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές για όλους και ιδίως για τον κόσμο της αγοράς. Ήδη τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται σχέδιο προκειμένου η αγορά να μπορέσει τις ημέρες των Χριστουγέννων «να πάρει μια ανάσα».

Προτεραιότητα στα εποχιακά καταστήματα

«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία», ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια», υποστήριξε. Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία, αν δεν μας το πούνε οι γιατροί», σημείωσε.

Ο υπουργός μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Εντούτοις, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Επιπροσθέτως δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελουν εστίες διασποράς του ιού δε θα ανοίξουν, ή θα ανοιξουν πολύ αργότερα.

Δεν θα ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης επισήμανε ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν, ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών ενώ σχετικά με τα bar υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

Θα συνεχιστούν οι περιορισμοί

Από ότι φαίνεται οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν και την περίοδο των εορτών. Καθολική χρήση μάσκας, αποστολή sms για μετακίνηση, απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομών και περιορισμός ατόμων σε συγκεκριμένο αριθμό σε κάθε σπίτι θεωρούνται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι σε ισχύ και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι επιδημιολόγοι πάντως συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας, φτάνοντας τα νοσοκομεία της χώρας στα όριά τους.

«Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση», λένε οι ειδικοί

Καθυστέρηση παρατηρείται ως προς την εξέλιξη επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων, παρά το lockdown επισήμανε ο καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πάντως ότι τα κρούσματα δεν φαίνεται να αυξάνονται άλλο. Για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού άρσης της καραντίνας σημείωσε ότι πρέπει να δούμε πως θα πάει η Δευτέρα και η Τρίτη.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» τόνισε ότι οι ειδικοί περίμεναν λίγο νωρίτερα να μειωθούν τα κρούσματα, εκφράζοντας την ελπίδα «να έχουμε φτάσει στην κορυφή και να αρχίσουν σιγά – σιγά τα κρούσματα να ελαττώνονται» και υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώνουμε διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί αυτό να ξεφύγει ξανά.

«Εφόσον δεν μπορεί να τιθασευτεί η επιδημία τώρα, θα πρέπει να συζητηθεί αυστηροποίηση των μέτρων» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε, σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του «Νοσοκομείου Παπανικολάου» Νίκος Καπραβάελος σημειώνοντας ότι με το άνοιγμα της οικονομίας είναι πιθανό να έρθει και το τρίτο κύμα γύρω στον Γενάρη – Φλεβάρη και εκφράζοντας την ανησυχία του ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει.

Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΙ.

Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Εξήγησε μάλιστα ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία –τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/ 22/11/2020]