ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΤΩΝ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Φέτος το ετήσιο «ταξίδι» των χριστουγεννιάτικων δέντρων εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Το «πράσινο φως» περιμένουν οι ελατοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα για τη διαδικασία κοπής των δέντρων εν όψει των Χριστουγέννων. Αναμένουν με αγωνία να δουν εάν θα παραταθεί η καραντίνα τον Δεκέμβριο, καθώς σε αυτή την περίπτωση η χρονιά γι’ αυτούς θα έχει χαθεί, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές θα στολίσουν εκ των ενόντων.

Το 65% των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην ελληνική αγορά προέρχεται από τις πλαγιές του χαλκιδικιώτικου βουνού στο χωριό Ταξιάρχης, από τις συστηματικές καλλιέργειες των κατοίκων του, οι οποίοι και φέτος, παρά την οικονομική κρίση ‒που επίσης τους έχει πλήξει‒, είναι παρόντες σε πλατείες και διασταυρώσεις των αστικών κέντρων.

Ο κορονοϊός έχει πάει πίσω την κοπή των ελάτων

Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την ετήσια απόφαση, με την οποία εγκρίνει την υλοτόμηση δέντρων από καλλιέργειες σε όλη τη χώρα για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Φυσικά και φέτος κυριαρχεί η Χαλκιδική, με το Δασαρχείο Πολυγύρου να έχει εγκρίνει την κοπή 30.240 ελάτων και το Δασαρχείο Αρναίας ακόμη 14.000 ελάτων. Ο Σύλλογος των Απανταχού Διαμενόντων Ταξιαρχιωτών Χαλκιδικής μιλώντας στην «kedenews» τόνισε πως «υπήρξε ένας μικρός προβληματισμός και μια μικρή αναστάτωση, αλλά στη συνέχεια στις 12/11 εκδόθηκε η έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων για το τρέχον έτος 2020, από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Φέτος το ετήσιο «ταξίδι» των χριστουγεννιάτικων δέντρων εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα κατά του κορονοϊού. «Είμαστε πολύ σφιγμένοι, σε αναμονή», λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης, από όπου προέρχεται το 70% των χριστουγεννιάτικων ελάτων όλης της χώρας.

Πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πάνος Σταμπουλίδης, τόνισε ότι «οι ελατοπαραγωγοί της χώρας και του Ταξιάρχη Χαλκιδικής συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, αφού δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιον ΚΑΔ που πλήττεται από την εξάπλωση του κορονοϊού», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρξει θέμα στη λιανική πώληση, εδώ είμαστε να το δούμε. Δεν θα τους αφήσουμε ξεκρέμαστους τους ανθρώπους». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πώς θα γίνει η λιανική πώληση ή η μεταφορά των ελάτων από το χωριό της Χαλκιδικής στα σπίτια, γεγονός που προβληματίζει τους ελατοπαραγωγούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «kedenews» ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Διαμενόντων Ταξιαρχιωτών Χαλκιδικής, Στέργιος Λυρτζής, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια των δέντρων καθώς και στο πόσο έχουν πληγεί από τον κορονοϊό οι ελατοπαραγωγοί:

Πώς αντιμετωπίζει ο κλάδος σας την κατάσταση που βιώνουμε;

Με υπομονή και προσδοκώντας να περάσει σύντομα η πανδημία, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε όλο τον κόσμο. Για να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου, προτείνουμε να στολίσει ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο:

  • Γιατί το φυσικό δέντρο δίνει στο σπίτι την αίσθηση της φύσης.
  • Γιατί βοηθά στην τοπική οικονομία, μιας και προέρχεται από ιδιωτικές καλλιέργειες ανά την Ελλάδα.
  • Γιατί είναι βιοδιασπώμενο και άρα ανακυκλώνεται εύκολα, σε αντίθεση με το τεχνητό που, όταν πεταχτεί, μολύνει τη φύση για πάρα πολλά χρόνια.
  • Γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, και πριν κοπεί, αποτελεί παραγωγική πηγή οξυγόνου και τμήμα της χλωρίδας, με ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή άλλων οργανισμών.
  • Γιατί στον Ταξιάρχη στη θέση ενός δέντρου που κόβεται φυτεύονται τουλάχιστον δύο νέα.

Στις γιορτές των Χριστουγέννων πόσες πωλήσεις κάνει συνήθως ο Σύλλογος Απανταχού Ταξιαρχιωτών;

Από το χωριό μας, τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, σύμφωνα με το Δασαρχείο του Πολυγύρου πέρσι κόπηκαν 26.500 έλατα.

Ο σύλλογός μας είναι πολιτιστικός και οι σκοποί του είναι:

α) Η επίτευξη στενής συνεργασίας μεταξύ των μελών, με σκοπό την αλληλοβοήθεια, τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξή τους.

β) Η καταγραφή, προώθηση και επίλυση προβλημάτων των απασχολούντων τα μέλη και την ιδιαίτερη πατρίδα τους Ταξιάρχη Χαλκιδικής με κάθε νόμιμο τρόπο.

γ) Η συμβολή του συλλόγου στην αξιοποίηση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του Ταξιάρχη.

δ) Η συμβολή του συλλόγου στην επίλυση τοπικών προβλημάτων της κοινότητας Ταξιάρχη, με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, καθώς και στην εφαρμογή δράσεων και ενεργειών που στοχεύουν γενικά στην ανάπτυξη, την προβολή και την πρόοδο των κατοίκων του Ταξιάρχη, με τη συνεργασία της κοινότητας και κάθε άλλου τοπικού συλλόγου.

ε) Η διοργάνωση κάθε είδους πνευματικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

στ) Η συμβολή του συλλόγου στη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού, στη συλλογή, διαφύλαξη και προβολή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού του Ταξιάρχη και στην προβολή αυτού.

ζ) Η επικοινωνία και συνεργασία με συγγενή σωματεία, που έχουν ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς και που νόμιμα ιδρύθηκαν και λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού, η οργάνωση κοινών εκδηλώσεων και δράσεων και η συμπαράταξη με αυτά σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην επίτευξη του σκοπού των παραπάνω παραγράφων του παρόντος άρθρου.

η) Η διατήρηση και αναβίωση των τοπικών ηθών και εθίμων.

Πόσο απαιτητική είναι η καλλιέργεια του ελάτου;

Είναι αρκετά απαιτητική και χρονοβόρα. Η καλλιέργεια ξεκινάει από τους σπόρους της κουκουνάρας στο φυτώριο για 2-3 χρόνια, στη συνέχεια μεταφυτεύονται σε σακουλάκια για 2 χρόνια και κόβονται ύστερα από άλλα 10 χρόνια από τη μεταφύτευσή τους στο χωράφι. Το χωράφι χρειάζεται καθάρισμα τουλάχιστον 3-4 φορές τον χρόνο από τα αγριόχορτα, λίπανση των ελάτων και γενικότερη περιποίηση για τον καλοσχηματισμό των δέντρων. Στα χωράφια που διαθέτουν γεωτρήσεις τα ποτίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι, ενώ στα χωράφια που δεν διαθέτουν καταστρέφονται πολλά από τα μικρά έλατα. Οι περισσότεροι παραγωγοί διακινούν μόνοι τους τα έλατα στις αγορές.

Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική

Η Χαλκιδική αναδείχτηκε φέτος, ακόμη μία χρονιά, πρωταθλήτρια στην παραγωγή ελάτων που προορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε στις αρχές Νοεμβρίου η Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, περισσότερα από 90.000 έλατα προήλθαν μόνο από τις περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Πολυγύρου και Αρναίας.

Σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή χριστουγεννιάτικων ελάτων έχουν η Σπερχειάδα, η Άρτα, τα Τρίκαλα, η Πιερία, η Κοζάνη, το Μέτσοβο και η Βέροια, από όπου προήλθαν συνολικά περί τα 138.000 έλατα από τα 175.525 για τα οποία δόθηκε άδεια υλοτομίας φέτος. Τα λιγότερα προήλθαν από τα Ιωάννινα (100 έλατα) και την Κυνουρία (60 έλατα).

[ Συνέντευξη της της Νατάσσας Βουδούρη, ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/,, 22/11/2020]