ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Σημαντική αύξηση της παραγωγής χρυσού από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας φανερώνουν τα προκαταρκτικά μεγέθη γ’ τριμήνου του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός.

Η παραγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα διαμορφώθηκε σε περίπου 14 χιλ. ουγκιές το τρίτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 75%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Η σημαντική αυτή άνοδος αποδίδεται στην υλοποίηση επενδύσεων από την εταιρεία για την ανάπτυξη, τον εξοπλισμό και για την υλοποίηση εργασιών επίχωσης που οδήγησαν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των μεταλλείων Ολυμπιάδας.

Ωστόσο, σε επίπεδο τριμήνου, τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς η παραγωγή χρυσού ήταν χαμηλότερη, συγκριτικά με αυτήν του δεύτερου τριμήνου, επειδή ο βαθμός μεταλλεύματος ήταν μικρότερος συγκριτικά με τον μέσο όρο, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο η παραγωγή υπήρξε μικρότερη λόγω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19, ενώ η λειτουργία επέστρεψε στα κανονικά επίπεδα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η προσδοκώμενη συμφωνία με την κυβέρνηση

Πάντως, τα βλέμματα των αναλυτών είναι στραμμένα στις αυξημένες προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ της Eldorado Gold και της κυβέρνησης ως προς την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης και το επικαιροποιημένο επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, οι δύο πλευρές είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας έχει σημειώσει, σε πρόσφατο συνέδριο, ότι η εταιρεία βρίσκεται σε έναν σταθερό και εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση για την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης.

Όπως είπε, η Eldorado Gold “έχει υποβάλει ένα αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη, περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος, σημαντικά κονδύλια για εμβληματικά αναπτυξιακά έργα στην τοπική κοινωνία, ενισχυμένη απασχόληση και ακόμα ισχυρότερη δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος”.

Οι προσδοκίες για συμφωνία φαίνεται ότι έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο της μετοχής κατά 36% από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών στις Σκουριές να αποτελεί “game changer” για την εταιρεία.

Κι αυτό δεδομένου ότι το κοίτασμα των Σκουριών περιέχει περισσότερες από επτά εκατομμύρια ουγκιές χρυσού, 1,8 εκατ. τόνου χαλκού, ενώ η καθαρά παρούσα αξία διαμορφώνεται σε 1 δισ. δολάρια, με την διάρκεια ζωής των μεταλλείων να τοποθετείται σε 21 χρόνια.

Οι αναλυτές τοποθετούν το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών σε 700 εκατ. δολάρια, με την εταιρεία να αναμένεται ότι θα αναζητήσει συμπράξεις για την ανάπτυξη του ορυχείου στις Σκουριές του οποίου η παραγωγή τοποθετείται σε 200 χιλ. ουγκιές χρυσού και 30 χιλ. τόνους χαλκού μέσα στην επόμενη τετραετία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 16/10/2020]