ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Η ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική μετά και το νέο, υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες στην περιφέρεια και ενώ εντείνονται οι φόβοι για μεγάλο βαθμό εξάπλωσης, που πιθανότατα να οδηγήσει σε τοπικό lockdown εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδώσουν

Οι ειδικοί που απαρτίζουν την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημειώνουν πως μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα φανεί εάν έχει επιτευχθεί ο περιορισμός της διασποράς στην Αττική, μιλώντας όμως για την αναγκαιότητα λήψης επιπλέον αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σε περίπτωση που ανέβουν τα κρούσματα, αλλά και ο αριθμός ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας με 359 ακόμη κρούσματα, εννιά θανάτους, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 212 κρούσματα διαπιστώθηκαν στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων εννιά συνδέονται με γνωστές συρροές και έντεκα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, αριθμός που για μια ακόμη φορά χτυπά καμπανάκι κινδύνου. 

Η κατάσταση στην Αττική, όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι είναι πολύ κρίσιμη και απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία παρακολουθούνται συνεχώς και ήδη συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται πως βρίσκονται στο κόκκινο.
Υπάρχει πίεση στην Αττική

“Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι – δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή – όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική” σημείωνε εν τω μεταξύ σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας το πλαίσιο της εικόνας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι “αντοχές” των δημόσιων νοσοκομείων επίσης έχουν θέσει σε επιφυλακή τους ειδικούς. Όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας, στην Αττική υπάρχουν 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 κατειλημμένες και 22 κενές. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για 40 επιπλέον κλίνες που θα καλύπτουν την Αττική: 12 στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, έξι στο Αττικό, τέσσερις στα στρατιωτικά νοσοκομεία και έξι στο γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 18/9/2020]