ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια, όσο και οι νέες περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην Αττική δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μεγάλη εξάπλωση του νέου κορονοϊού από τις αρχές του μήνα. Χθες μετρήθηκαν επιπλέον 358 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 56 συνδέονταν με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Από αυτά, τα 194 κρούσματα, πάνω από τα μισά δηλαδή για ακόμη μια φορά, καταγράφηκαν στην περιφέρεια Αττικής που παραμένει σε συναγερμό μέχρι να φανεί εάν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα θα αποδώσουν τελικά και θα συγκρατήσουν την ευρεία διασπορά.

Οι δείκτες θα καθορίσουν τις επόμενες παρεμβάσεις

Όπως έχουν αναφέρει οι ειδικοί, προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα φανεί εάν τα μέτρα είχαν αντίκτυπο. Μέχρι τότε οι επιδημιολογικοί δείκτες παρακολουθούνται με αυξημένη προσοχή και εφόσον υπάρξει επιδείνωση αναμένεται να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις, με πιο πιθανή την καθολική χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό μετακινήσεων για όσους είναι άνω των 65 ετών. 

Με τα σημερινά δεδομένα, η επιβολή lockdown στην Αττική δεν προκρίνεται προς το παρόν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, το lockdown θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα ληφθεί.

Καταγράφονται οι ΜΕΘ

Όλη η προσοχή έχει στραφεί στην επάρκεια κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς και στη διαχείριση των νέων περιστατικών Covid-19. Χθες στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής.

Μέχρι χθες 73 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Το 89.%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία είναι διαθέσιμα στην Αττική. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 κρεβάτια σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 24/9/2020]