ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΞΕΦΥΓΕ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τι λέει στη Voria.gr ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ Σίμος Μεταλλίδης για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

“Μα τι στο καλό συνέβη στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει έξαρση κρουσμάτων covid-19;”. Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στα χείλη χιλιάδων Θεσσαλονικέων οι οποίοι παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται επικίνδυνα, φοβούμενοι ότι, αργά ή γρήγορα, εφόσον συνεχιστεί αυτό, η περιοχή μπορεί και πάλι να παραλύσει. Άλλωστε, ήδη, στην κυβέρνηση γίνονται σκέψεις ακόμη και για ματαίωση της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Το ερώτημα απασχολεί όμως και τους ειδικούς του τομέα Υγείας, λοιμωξιολόγους, αλλά και γενικότερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στα νοσοκομεία της πόλης. “Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθώ να βρω κι εγώ” εξομολογείται διοικητής μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης ο οποίος παρακολουθεί με αγωνία την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. “Προς το παρόν, όμως, δεν έχω καμία πειστική και τεκμηριωμένη απάντηση”, παραδέχεται.

Τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη καταγράφει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ακόμη και από τον λεκανοπέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αθροιστικά, τις τελευταίες εβδομάδες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι όσα περίπου και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1η έως και 7 Αυγούστου, σε σύνολο 811 κρουσμάτων πανελλαδικά, στην Αττική διαγνώσθηκαν 200 και στη Θεσσαλονίκη 204. Αυτό άρχισε να γίνεται αισθητό και στα νοσοκομεία της πόλης όπου παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΑΧΕΠΑ που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για covid-19 νοσηλεύονται περί τους 15 ασθενείς εκ των οποίων οι τέσσερις σε μονάδα ΜΕΘ.

Τα πηγαινέλα στις βαλκανικές χώρες

Ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ Σίμος Μεταλλίδης ο οποίος ήταν ο πρώτος που ήρθε αντιμέτωπος με κρούσμα covid-19 στην Ελλάδα δίνει τις δικές του ερμηνείες για την έξαρση των τελευταίων εβδομάδων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου εξηγεί στην Voria.gr ότι οι βασικοί λόγοι αυτής της τοπικής έξαρσης κρουσμάτων covid-19 είναι κυρίως τέσσερις:

  1. Ο πρώτος έχει να κάνει με την μεγάλη έξαρση η οποία παρατηρείται στις γειτονικές χώρες. “Έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων από τα βόρεια χερσαία σύνορα”, αναφέρει. Εξηγεί, δε, πως αυτό δεν αφορά τόσο τους βαλκάνιους τουρίστες, όσο τους ανθρώπους οι οποίοι πηγαινοέρχονται στις γειτονικές χώρες, αλλά ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές. Αλλοδαποί, αλλά και Έλληνες. Υπενθυμίζεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται ορισμένες εστίες υπερμετάδοσης, όπως για παράδειγμα σε εταιρεία logistics στη Θεσσαλονίκη και προσφάτως σε βιοτεχνία τροφίμων στην Χαλκιδική. Επίσης, πολλές τοπικές μικροεστίες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας οφείλονται σε εργάτες γης οι οποίοι προσήλθαν στη χώρα μας τον τελευταίο έναν με ενάμιση μήνα, κυρίως από την Αλβανία, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο στα σύνορα.
  2. Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, είναι κάποιες εστίες υπερμετάδοσης που υπήρξαν στη Θεσσαλονίκη, όπως για παράδειγμα ένας γάμος προ δεκαπενθημέρου ή κάποια κρούσματα σε δημόσιες υπηρεσίες.
  3. Ο τρίτος λόγος είναι η γενικότερη χαλάρωση που χαρακτηρίζει τους πάντες. Πολίτες αλλά και τις αρμόδιες αρχές. “Παρατηρούμε να υπάρχει συνωστισμός σε μπαρ και γενικότερα σε χώρους ψυχαγωγίας που αποτελούν ιδανικό περιβάλλον υπερμετάδοσης του ιού”, επισημαίνει ο κ. Μεταλλίδης.
  4. Ο τέταρτος λόγος μπορεί να είναι ο συνωστισμός ο οποίος παρατηρείται κατά τις ώρες αιχμής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως στην αστική συγκοινωνία. Κάτι τέτοιο πιστεύει άλλωστε και το ίδιο το επιβατικό κοινό, όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα την οποία έκανε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, με πολλούς χρήστες της αστικής συγκοινωνίας να δηλώνουν ότι προσπαθούν να αποφεύγουν τα αστικά λεωφορεία φοβούμενοι τη διασπορά του ιού.

Η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη

Ο κ. Μεταλλίδης σημειώνει ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. “Τα περισσότερα περιστατικά που βλέπουμε είναι αλυσίδα, είναι στενές επαφές κάποιου ο οποίος έχει ασθενήσει. Αν καταφέρουμε να το περιορίσουμε εκεί, θα περιοριστεί και η διασπορά. Αν όμως, πάμε σε αριθμούς της τάξης των 200 κρουσμάτων την ημέρα για παράδειγμα, τότε δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, θα έχει χαθεί το παιχνίδι”.

Στο ερώτημα εάν πολλά από τα κρούσματα τα οποία χρεώνονται στη Θεσσαλονίκη προέρχονται στην πραγματικότητα από τη Χαλκιδική ο κ. Μεταλλίδης επισημαίνει ότι “για μένα Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι ενιαίος χώρος, η Χαλκιδική είναι προέκταση της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε. Όταν κάθε βδομάδα δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς πηγαίνουν στη Χαλκιδική κανείς δεν γνωρίζει ποιος πού κόλλησε. Γι’ αυτό οι δύο περιοχές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενιαίος χώρος”.

Τέλος, στο ερώτημα εάν θα πρέπει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα ο κ. Μεταλλίδης εξηγεί ότι “αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μία τοπική έξαρση η οποία όμως μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε μια πολύ μεγάλη αύξηση. Αν είμαστε προσεκτικοί θα το περιορίσουμε”.

Κατά τη γνώμη του δεν χρειάζεται να γίνει καθολικό lockdown, “δεν χρειάζονται τέτοιου είδους μέτρα σε αυτή τη φάση. Το κυρίαρχο είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πλέον έχουμε την εμπειρία, ξέρουμε πώς πρέπει να προστατευτούμε, μπορούμε να περιοριστούμε”.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, 10/8/2020]