ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ: ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε με στόχο τη στήριξη των γυναικών σε πολλά επίπεδα, σύντομα όμως άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά σε κάθε πολιτιστική, φιλανθρωπική και κοινωνική δράση της περιοχής. Ο Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού, ιδρύθηκε το 1985 και μετρά 35 χρόνια «ζωής» και προσφοράς, αποτελώντας έναν από τους πιο ενεργούς συλλόγους της Χαλκιδικής.

Στο «τιμόνι» του Συλλόγου Γυναικών Ιερισσού που αριθμεί 140 μέλη, βρίσκεται εδώ και τρεις δεκαετίες η κα. Άννα Αϊβαζίδου, η οποία μιλώντας στο GRTimes.gr, εξηγεί πως οι Ιερισσιώτισες παίρνουν θέση και συμμετέχουν σε κάθε σημαντικό ζήτημα του τόπου, είτε για τον τουρισμό και την ανάδειξη της περιοχής, είτε σε κοινωνικά θέματα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα μέλη του συλλόγου δεν χρειάστηκε να σκεφτούν για να απαντήσουν στο αν θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση KOUZINA που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουλίου, με στόχο για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας της περιοχής. Εξάλλου, όπως λέει η κα. Αϊβαζίδου, όποιος σύλλογος κάνει μια δράση ή ο δήμος Αριστοτέλη, «πάντα είμαστε μέσα».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τον Δήμο, υπογραμμίζει ότι διατηρούνται πάντα άριστες, για το καλό του τόπου: «Με κάθε δήμαρχο είμαστε μαζί. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι. Είμαστε πάντα στήριγμα του κάθε δημάρχου γιατί θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας».

Ο Σύλλογος οικονομικά δεν παίρνει καμία βοήθεια, καμία επιδότηση και τα έσοδα του προέρχονται από τις δράσεις που κάνει και μόνο. Μόνο μια φορά στο παρελθόν είχε πάρει κάποια χρήματα από τον δήμο, προκειμένου να κάνει στολές για τη φιλαρμονική του δήμου. «Οι στολές όμως μετά έγιναν παιδικές παραδοσιακές, που μέχρι σήμερα έχουν τα δύο δημοτικά σχολεία. 16 το ένα και 16 το άλλο, σύνολο 32. Οι στολές αυτές ράφτηκαν από ειδικούς στη Θεσσαλονίκη, κατά τα πρότυπα των μεγάλων στολών, με όλες τις παραδοσιακές προδιαγραφές, που αντέχουν στον χρόνο» δηλώνει η πρόεδρος του συλλόγου.

140 «μητέρες» για ένα παιδί

Όπως λέει η κα. Αϊβαζίδου, ο Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού και συγκεκριμένα το Δ.Σ του συλλόγου, έχει βαπτίσει μέχρι σήμερα τέσσερα παιδιά.

Το ένα από αυτά, δεν είχε την τύχη να μεγαλώνει με τους γονείς του και διαμένει από την ηλικία του 1,5 έτους στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, ενώ τώρα θα πάει στη Β` Λυκείου.

«Πάμε εκεί κάθε Νοέμβριο που έχει τα γενέθλια του. Έχουμε κάνει βιβλιάριο για το παιδί και μαζεύουμε χρήματα για το μέλλον του. Κάθε χρόνο κάνουμε μια εκδήλωση – φέτος μας πρόλαβε και σε αυτό ο κορωνοϊός – μαγειρεύουμε, κάνουμε λουκουμάδες και πουλάμε στην παραλία τον Αύγουστο και τα χρήματα που μαζεύουμε τα βάζουμε στο βιβλιάριο του. Τον Νοέμβριο που πάμε, σε συνεργασία με τα δύο δημοτικά σχολεία της Ιερισσού, μαζεύουμε πράγματα και τα δίνουμε όχι μόνο στο βαφτιστήρι μας, αλλά σε όλα τα παιδιά. Τώρα είναι μεγάλος βέβαια, αλλά στα γενέθλια του χαίρονται τα μικρά. Τον βαπτίσαμε 1,5 ετών και από τότε τον έχουμε υπό την προστασία μας και έχει τη στήριξη όλων μας» λέει γεμάτη περηφάνεια η πρόεδρος του συλλόγου.

Η υγεία πάνω από όλα

Σύμφωνα με την κα. Αϊβαζίδου, το μεγαλύτερο έργο του συλλόγου αφορά τις δράσεις για την υγεία, οι οποίες δεν είναι ούτε λίγες, ούτε χωρίς ουσία.

Μεταξύ πολλών άλλων, ο σύλλογος ξεκίνησε με μια τράπεζα αίματος και σήμερα έφτασε στο σημείο να έχει δύο,  μια στον Πολύγυρο κα μια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εδώ και 5 χρόνια. Τα κλιμάκια της αιμοδοσίας από τα δύο νοσοκομεία, πηγαίνουν στο δημαρχείο (τον Μάρτιο από τον Πολύγυρο και τον Αύγουστο από το Ιπποκράτειο) και κάθε έξι μήνες, όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά πολλοί κάτοικοι και από τη νεολαία, συμμετέχουν στην αιμοδοσία.

Δύο φορές τον χρόνο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου, τα μέλη του πηγαίνουν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για εξετάσεις όπως μαστογραφία, οστική πυκνότητα, υπέρηχο, ώστε να καλύψουν κάποιες ανάγκες πρόληψης που είναι πολύ βασικές.

Επίσης, κατόπιν ενεργειών του συλλόγου, προσωπικό από το Κέντρο Υγείας πηγαίνει στο ιατρείο της Ιερισσού, όπου οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να κάνουν το τέστ ΠΑΠ, χωρίς να ταλαιπωρούνται.

Ακόμη, ο Σύλλογος Γυναικών, προμηθεύτηκε με έξοδα του έναν απινιδωτή τον οποίο εγκατέστησε στο κτίριο της Πυροσβεστικής, για να υπάρχει και 24ωρη φύλαξη και πρόσβαση. Με το ΕΚΑΒ, πολλοί πολίτες έκαναν μαθήματα ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης)  προκειμένου να υπάρχουν άτομα που να μπορούν να τον χειρίζονται.

Τέλος, όπως λέει η κα. Αϊβαζίδου, ο σύλλογος έχει αγοράσει νοσοκομειακά κρεβάτια, τα οποία παραχωρεί για χρήση σε όσου πολίτες τα χρειάζονται.

Προσφορά στην τοπική κοινωνία

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ιερισσού, τονίζει πως οι δράσεις του συλλόγου, έχουν μεν στο επίκεντρο τους τη γυναίκα, γίνονται ωστόσο με στόχο να αφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν κάνει πολλά έργα που είδαν ότι έλλειπαν από την Ιερισσό.

Για παράδειγμα, έφτιαξαν μια παιδική χαρά στο κέντρο της Ιερισσού που κόστισε 12,5 χιλιάδες ευρώ. Η προηγούμενη ήταν πολύ παλιά και δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των παιδιών και ο Σύλλογος μερίμνησε ώστε να γίνει μια καινούρια.

Επίσης με έξοδα του Συλλόγου, το 2001 είχε κατασκευαστεί ένα μεγάλο κιόσκι με μια παραδοσιακή βρύση και τώρα οι γυναίκες ανέλαβαν και τη διαδικασία συντήρησης του. Ακόμα και στην παραλία όπου χρειαζόταν μια βρύση, ο σύλλογος μερίμνησε και την τοποθέτησε, με αποτέλεσμα ο δήμος να διαθέσει τα σχετικά χρήματα που θα έπρεπε να ξοδέψει, καλύπτοντας άλλες ανάγκες των δημοτών.

«Έχουμε κάνει πάρα πολλές ομιλίες, πάρα πολλά σεμινάρια για όλα σχεδόν τα θέματα. Τώρα τον Μάιο είχαμε προγραμματίσει να έρθει η ψυχολόγος Τένια Μακρή, αλλά λόγω κορωνοϊού μεταφέραμε την εκδήλωση για τα τέλη Σεπτέμβρη. Θα έρθει από την Αθήνα με δικά μας έξοδα για να κάνει μια ομιλία» λέει η κα Αϊβαζίδου, εξηγώντας ποιες άλλες δράσεις κάνει ο σύλλογος της.

Μια φορά τον χρόνο, λίγο μετά την πρωτοχρονιά, οι γυναίκες της Ιερισσού ντύνονται Άγιο Βασίληδες, πηγαίνοντας πίτες και γλυκά στα άτομα που μένουν στο γηροκομείο της Μητροπόλεως στην Αρναία, περνώντας εκεί μερικές ώρες παρέα με τους ηλικιωμένους. Επίσης μια φορά τον χρόνο, τον Σεπτέμβριο, φέρνουν τους ηλικιωμένους στην Ιερισσό και τους κάνουν το τραπέζι, ενώ παράλληλα τους ψυχαγωγούν για μια μέρα.

Στον πολιτισμό, ο Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού, συμμετέχει σε ότι γίνεται στο χωριό. Πανηγύρια, εκδηλώσεις και οτιδήποτε άλλο.

«Είχαμε κάνει και χορευτικό και είχαμε φτιάξει και 10 παραδοσιακές ιερισσιώτικες στολές, που σήμερα είναι φυλαγμένες και όταν τις χρειάζεται κάποιος σύλλογος δικός μας, τις παραχωρούμε» αναφέρει.

Η γαστρονομική εκδήλωση KOUZINA

Η πλέον πρόσφατη δράση στην οποία συμμετείχε ο Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού, ήταν η γαστρονομική εκδήλωση KOUZINA – που από φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την οργανωτική ομπρέλα του Δήμου Αριστοτέλη και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη – το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουλίου.  Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα και η ιδιαίτερη γαστρονομία της περιοχής με εκλεκτές συνταγές και γεύσεις που διασώθηκαν από το παρελθόν και που συνδέονται με τα έθιμα και τις συνήθειες του τόπου.

Μεταξύ αυτών, πιάτα με Ορκίνι, ψάρι που αλιεύεται στα νερά της Ιερισσού, μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους, σουπιές με μάλαθρα (μάραθο), χταπόδι μαγειρευτό, σαλάτα με παππούδια (φασόλια μαυρομάτικα) και σαλάτα με τρέβλα (γλιστρίδες), γαλατόπιτα, κολομπαρόπιτα και πολλά άλλα εδέσματα που γέμισαν το τραπέζι που στήθηκε στο λιμάνι της Ιερισσού.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο τουριστικών επαγγελματιών και παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που θα φέρει κοντά τον τουρισμό με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

«Στόχος, του δήμου είναι να μπει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη» ανέφερε ο κ. Βαλιάνος, προσθέτοντας ότι για αυτό έχει δρομολογηθεί μια σειρά δράσεων, με την ελπίδα πάντα, ότι η πανδημία θα περιοριστεί και θα επιτρέπονται τα ταξίδια».

 

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, του Αλέξανδρου Αλεξιάδη, 16/7/2020]