ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ

Πέρσι ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφεραν μεγάλες ζημιές στα αμπέλια της Χαλκιδικής. Φέτος έχουμε τα προβλήματα απορρόφησης της παραγωγής.

Η οικονομική κατάσταση για τους αμπελουργούς είναι τραγική. Όπως φαίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η καταστροφή είναι μεγάλη. 

O κ. Κώστας Τσεπέλης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «oι ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών που κατευθύνονταν στην εγχώρια αγορά (Black Magic, Superior κ.α.) έχουν μηδενική ζήτηση. Ούτε η Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης τα ζητά. Η περιοχή της Χαλκιδικής είναι κυρίως τουριστική και κάθε χρόνο αυτή την εποχή μεγάλες ποσότητες καταναλώνονταν από τους τουρίστες. Φέτος δεν πωλείται τίποτα λόγω έλλειψης τουριστών.

Για τα μόνα επιτραπέζια σταφύλια που υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον είναι τα Victoria, τα οποία εξάγονται αλλά και αυτά έχουν πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού, μειωμένες σε ποσοστό 30-40% σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα οι μέσες τιμές στα σκεπαστά είναι στα 55 λεπτά το κιλό, ενώ στα εξωχώραφα στα 35 λεπτά.

Όμως και οι σουλτανίνες, που είναι η βασική ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών στην χώρα μας, δεν πάνε καλύτερα, αφού μαθαίνω στην Κόρινθο είναι αυτή την εποχή στα 50 λεπτά.

Ένα ακόμη χτύπημα για τους αμπελουργούς της Χαλκιδικής είναι ότι όπως μας ενημέρωσαν τα οινοποιεία της περιοχής φέτος δεν πρόκειται να αγοράσουν οινοστάφυλα».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, του Παϊσιάδη Σταύρου, από www. agrotypos, 30/7/2020]