ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Τα φαινόμενα συγχρωτισμού και η κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους διασκέδασης ανά την επικράτεια κρατούν το…συναγερμό σε κόκκινο επίπεδο, με την κυβερνητική φαρέτρα να διαθέτει όλα τα μέσα, με στόχο να τεθούν ισχυρά αναχώματα σε μία πιθανή νέα εξάπλωση της πανδημίας εντός της κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, οι τηλεδιασκέψεις που θέτουν επί τάπητος άπασες τις εξελίξεις θα συνεχιστούν και μέσα στον Αύγουστο και, μάλιστα, τρεις φορές την εβδομάδα, τη στιγμή κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης δείχνει εξακολουθητικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ελέγχων.  

“Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα”, ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή, στη διάρκεια της χθεσινής ευρύτατης συζήτησης. “Υπάρχει ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και τη χρήση μάσκας”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

“Αποφασίστηκε η επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους. Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνει ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση για την χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και μια υπενθύμιση. Αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στο συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι, αν αποφεύγουμε αυτή την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο, φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό.  Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”, σημείωσε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων να βρίσκεται πάντα ενεργό στον ορίζοντα.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Με πλούσια ατζέντα και θέμα-αιχμή την αποτύπωση των επόμενων βημάτων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης συνεδριάζει στις έντεκα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σεναριολογία περί του τελευταίου με αυτή τη σύνθεση…ραντεβού της κυβερνητικής ομάδας δίνει και παίρνει, παρά το γεγονός ότι στελέχη διαμηνύουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών τις επόμενες ημέρες.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

  • -Ενημέρωση και επόμενα βήματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • -Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου με τίτλο “Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας”.
  • -Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα δικονομικών ρυθμίσεων του ν. 3869/2010.
  • -Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με την προετοιμασία ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας.
  • -Παρουσίαση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, των στοιχείων από το Παρατηρητήριο COVID-19 σχετικά με την αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.
  • -Εισήγηση από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια.
  • -Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με την επιλογή αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • -Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την επιλογή αντιπροέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
  • -Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τον διορισμό προέδρου και μελών Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
  • -Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την επιλογή υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος.
  • -Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με την σύσταση θέσεων συνεργατών για άτομα με αναπηρία κατ’ εφαρμογή του ν. 4488/2017.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 31/7/2020]