Ο ΚΟΜΗΤΗΣ C/2020 F3 (NEOWISE) ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ¨ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ¨ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΧΟΥ

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2020 φωτορεπόρτερ Δημήτρης Ζάχος αποτύπωσε την τροχιά του κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE) όπως ήταν ορατή πάνω από την περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής.

Ο κομήτης C/2020 F3 (NEOWISE) ο οποίος πριν λίγες μέρες έφτασε στην κοντινότερη απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο και πλέον κατευθύνεται προς τη τροχιά της Γης κι είναι ορατός στο λυκαυγές. Ο C/2020 F3 εντοπίστηκε πρώτα από το τμήμα  αστεροειδών της αποστολής Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) της NASA τον Μάρτιο του 2020.

Οι κομήτες είναι συσσωματώματα πάγου, βράχων και σκόνης που δημιουργήθηκαν μαζί με το ηλιακό σύστημα και είτε διασχίζουν το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περιοδικά (με μεγάλες περιόδους που διαρκούν δεκαετίες ή αιώνες) είτε μόνο μία φορά και εκτινάσσονται στο διάστημα. Καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, ο ηλιακός άνεμος, δηλαδή η συνεχής ροή σωματιδίων από τον Ήλιο και η ακτινοβολία του Ήλιου, προκαλούν την εξάχνωση των παγωμένων συστατικών τους και την παράσυρση τους υπό την μορφή ουράς, που είναι φωτεινή και έχει μήκος εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.

Ο κομήτης C/2020 F3 NEOWISE, υπολογίζεται ότι έχει μία άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο με περίοδο περίπου 7000 ετών. O C/2020 F3 είναι ένας μη περιοδικός κομήτης ανάδρομης τροχιάς που ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έφτασε στο περιήλιό του στις 3 Ιουλίου 2020. Το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, το περιήλιο, απέχει από τον Ήλιο 0,29 AU (Astronomical Unit ονομάζεται η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, 150.000.000 km) και το απώτερο, το αφήλιο, 715 AU. Δηλαδή ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο σε απόσταση 18 φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση του Πλούτωνα. Το μέγεθος του είναι περίπου 5 km αν και σε κάθε πέρασμα του από τον Ήλιο, χάνει ύλη υπό τη μορφή της ουράς του οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αρχικό μέγεθος του ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι τροχιές των κομητών δεν είναι σταθερές και επηρεάζονται από τα περάσματα τους στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αρκετοί κομήτες διασπώνται όταν βρίσκονται στο περιήλιο, ειδικά αν αυτό είναι πολύ κοντά στον Ήλιο. Τα υπολείμματα της ουράς τους είναι σχηματισμοί σκόνης που δημιουργούν τις βροχές μετεώρων όταν η Γη περνάει από τα σημεία που έχουν εναποτεθεί. Ο τελευταίος κομήτης που ήταν ορατός με γυμνό οφθαλμό ήταν ο κομήτης Hale Bopp που εμφανίστηκε το 1997 κι ίσως κάποιοι θυμάστε. Γνωστός επίσης είναι ο κομήτης του Halley με περίοδο μόλις 75 χρόνια που εμφανίστηκε το 1986 και προβλέπεται να επανεμφανιστεί τον Ιούλιο του 2061.

Πηγές: Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας Αρκαδίας,  NASA. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 18/7/2020]