Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ ΘΑ “ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ” ΣΤΟΝ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Ένα εμβληματικό σχέδιο, με στοιχεία λαογραφίας και παράδοσης, πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο στο δήμο Αριστοτέλη. Η οικεία του Αλέξη Ζορμπά θα αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο παγκόσμιας απήχησης στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε, αρχές Ιουλίου, σε ειδική εκδήλωση στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, παρόντος του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε στο Thesstoday.gr ότι το σχέδιο πατάει σε μία ιστορική συγκυρία. “Το ιστορικό δεδομένο λέει ότι ο Αλέξης Ζορμπάς, Γιώργος Ζορμπάς όπως τον ήξεραν οι συντοπίτες του, έζησε για πάνω από 20 χρόνια στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής εργαζόμενος ως μεταλλωρύχος σε εταιρεία εκμετάλλευσης μεταλλείων. Μέσα από το βιβλίο του Καζαντζάκη ο Αλέξης Ζορμπάς έγινε παγκόσμιο σύμβολο που συνδέθηκε με την αυθεντικότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και έχει περάσει ως τέτοιος χαρακτήρας στο συλλογικό υποσυνείδητο της υφηλίου.  Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες και έχει γίνει ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, που κέρδισε τρία Όσκαρ, και φυσικά με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που έχει εκτινάξει τη φήμη του Ζορμπά στα πέρατα της υφηλίου”, ανέφερε.

Οικεία… ψηφιακό μουσείο 

Η παλιά οικεία όπου θα μετατραπεί σε ψηφιακό μουσείο για τον Αλέξη Ζορμπά παραχωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες της στον δήμο Αριστοτέλη. “Θεωρώντας ότι όλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό brand name για την περιοχή, δημιουργούμε ένα σημείο ιστορικής μνήμης του Αλέξη Ζορμπά. Συγκεκριμένα, ένα μουσείο με ψηφιακές εφαρμογές αλλά και με στοιχεία λαογραφίας και παράδοσης για να αναδείξουμε την προσωπικότητα του και να δημιουργήσουμε στον τόπο μας άλλο ένα μουσείο ενδιαφέροντος δίπλα στον Αριστοτέλη και στο Άγιο Όρος, τα δύο μεγάλα και αξεπέραστα brand της περιοχής”, εξήγησε ο κ. Βαλιάνος.

Στόχος του δήμου Αριστοτέλη είναι να φτιάξει ένα τρίπτυχο που θα θέλξει τους επισκέπτες της περιοχής. “Θα ανακαινίσουμε μία παλιά οικεία στο Παλαιοχώρι που παραχωρήθηκε στον δήμο Αριστοτέλη από τους ιδιοκτήτες της. Θα την ανακαινίσουμε και θα την μετατρέψουμε σε ένα ψηφιακό μουσείο όπου θα αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Αλέξη Ζορμπά. Παρά το γεγονός ότι πέρασε από διάφορα μέρη ο Αλέξης Ζορμπάς, δεν υπάρχει κάποιο τοπόσημο που να τον συνδέει με τη ζωή του. Η δημιουργία αυτού το πλάνου θα αποτελεί μία μοναδικότητα και όταν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει μία προωθητική ενέργεια που θα το κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Προωθητικός σχεδιασμός σε 2.500 τουριστικά γραφεία

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ανάδειξη της οικείας οπότε και θα καταστεί επισκέψιμη για το κοινό, θα ξεκινήσει ένας προωθητικός σχεδιασμός σε 2.500 τουριστικά γραφεία, ενώ παράλληλα θα γίνει με διαδικτυακή καμπάνια αλλά και με δικτυώσεις σε πόλεις των Βαλκανίων και της Ρωσίας.

“Το επόμενο έτος θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες. Μεσολαβεί η εύρεση του χρηματοδοτικού εργαλείου, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ένα τέτοιο πλάνο θα βρει χρηματοδότηση είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το υπουργείο Πολιτισμού θα το εξετάσει το επόμενο διάστημα”, σημείωσε ο κ. Βαλιάνος.

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιάνος εξήγησε ότι το μουσείο θα αποτελείται από διαδικτυακές εφαρμογές και οθόνες, καθώς ήδη υπάρχει προμελέτη. “Θα υπάρχει ένα ψηφιακός ηθοποιός που θα αναπαριστά τον Αλέξη Ζορμπά και θα μιλάει για τη ζωή του, ενώ παράλληλα θα καλωσορίζει τους επισκέπτες. Όλο αυτό θα συνδυαστεί με στοιχεία λαογραφίας και παράδοσης της περιοχής που θέλουμε να αναδείξουμε”, είπε.

 

[ΠΗΓΗ: https://thesstoday.gr/, της Χριστίνας Μισιρλή, 20/7/2020]