ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΞΑΝ, ΑΛΛΑ 4 ΣΤΑ 10 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΑ

Την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των περιφερειακών αεροδρομίων για πτήσεις από το εξωτερικό, 230 αεροπλάνα προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η αρχή για την έναρξη της φετινής δύσκολης τουριστικής σεζόν έγινε, όπως όμως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, τέσσερα στα δέκα καταλύματα πανελλαδικά δεν θα λειτουργήσουν φέτος εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και των μειωμένων πληροτήτων.

Οι απώλειες για το ξενοδοχειακό δυναμικό αγγίζουν όλους τους προορισμούς, ακόμη και τους πλέον δημοφιλείς, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Χαλκιδική. Οι πληρότητες επί του παρόντος για τον Ιούλιο παραμένουν στο 20%.

Όπως σημειώνουν στο Capital.gr πηγές από το χώρο των ξενοδόχων, θα υπήρχε ικανοποίηση εάν οι πληρότητες φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά τη στιγμή που η θερινή περίοδος συγκεντρώνει παραδοσιακά στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων και των τουριστών από το εξωτερικό. Πέρσι, τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούσαν το τετράμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. 

Και ενώ τα μικρά καταλύματα των λίγων δωματίων, που στηρίζονται και στον εσωτερικό τουρισμό, και ειδικά όσα είναι προσβάσιμα οδικώς, θεωρείται πως θα έχουν κρατήσεις για να ανοίξουν, δεν θα συμβεί το ίδιο με τις μεγαλύτερες μονάδες. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες που έχουν περισσότερες  μονάδες στον ίδιο προορισμό, προσανατολίζονται να λειτουργήσουν μόνο τη μια. Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, μόλις τα μισά ξενοδοχεία έχουν πάρει μέχρι στιγμής βεβαίωση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δύσκολη σεζόν

Μπορεί οι προσδοκίες μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων να έχουν ανέβει, εντούτοις η περίοδος θα είναι δύσκολη. Σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σημείωνε (https://twitter.com/YARetsos): “Μπήκαμε σήμερα σε μια νέα φάση. Με συγκρατημένη αισιοδοξία και ρεαλιστικούς στόχους. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια, να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του κάθε προορισμού, να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να περιορίσουμε τελικά όσο γίνεται τις απώλειές μας. Καλή δύναμη”.

Οι επιχειρηματίες του χώρου δεν αναμένουν φέτος στην πράξη περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις. 

Σημειώνεται πως η αμερικανική αγορά παραμένει ακόμη κλειστή, όπως και η Ρωσία και η Βραζιλία και παραμένει άγνωστο πότε θα επιτραπεί η σύνδεση με την Ευρώπη. Όσον αφορά τη βρετανική αγορά, εκτιμάται πως θα ανοίξει γύρω στις 20 Ιουλίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 2/7/2020]