ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ: ΚΑΤΑΦΤΑΝΟΥΝ ΗΔΗ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑΣΟ

Διακοπές στην Ελλάδα ψηφίζουν χιλιάδες Βούλγαροι που ήδη έχουν αρχίζει να έρχονται για να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι σε Χαλκιδική, Θάσο και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, φέτος, ίσως φτάσουν περισσότεροι καθώς προτιμούν να βρίσκονται κοντά στη χώρα τους αντί να ταξιδέψουν σε Ιταλία ή Ισπανία.

Μια από τις σημαντικότερες «δεξαμενές» τουριστών στα θέρετρα της Βορείου Ελλάδας είναι η Βουλγαρία. Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες Βούλγαροι τουρίστες κατακλύζουν την Χαλκιδική, τη Θάσο, παραθαλάσσιες περιοχές της Καβάλας αλλά και άλλες περιοχές, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και φυσικά την ελληνική κουζίνα.

Στη γείτονα Βουλγαρία, τις τελευταίες ημέρες, μέλη της κυβέρνησης και όχι μόνο, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να μην έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές και να κάνουν διακοπές στις ακτές τους. Ωστόσο, το άνοιγμα των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουνίου, έδειξε την τάση των Βουλγάρων που «ψηφίζουν» διακοπές στην Ελλάδα.

Από την πρώτη ημέρα στον Προμαχώνα, τα ΙΧ από τη Βουλγαρία σχημάτισαν «ουρές» πολλών χιλιομέτρων με τους Βούλγαρους τουρίστες να περιμένουν καρτερικά να περάσουν στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν τις θερινές τους διακοπές.

«Από προχθές έρχονται Βούλγαροι τουρίστες στην Ελλάδα και φυσικά και στη Χαλκιδική» είπε στο Sputnik ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ζήτηση στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Πολλοί από τους Βούλγαρους τουρίστες, όπως ανέφερε, καταλύουν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μάλιστα, ο κ. Τάσιος επισήμανε ότι επειδή η έλευση των τουριστών από Βουλγαρία αλλά και από άλλες βαλκανικές χώρες θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, θα «πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό στα τελωνεία» προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες. Να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής έχουν αρχίσει να ανοίγουν και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργεί το 70% αυτών. Σε ολόκληρη τη Χαλκιδική υπάρχουν 540 ξενοδοχεία και 50.000 ξενοδοχειακές κλίνες.

Θάσος

Βούλγαροι τουρίστες έχουν αρχίσει να καταφτάνουν και στη Θάσο που επίσης αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς τους, όπως δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, πολλοί εκ των οποίων μένουν σε ξενοδοχεία. Αρκετοί διαθέτουν στο νησί το δικό τους εξοχικό σπίτι.

Τα δρομολόγια των φέρι μποτ από το λιμάνι της Κεραμωτής στην Καβάλα είναι τακτικότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (ένα καράβι κάθε τρία τέταρτα). Η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ το κόστος για τους επιβάτες και τα ΙΧ είναι φθηνό. «Το εισιτήριο για το ΙΧ είναι 16 ευρώ και 4 ευρώ για κάθε άτομο» εξήγησε ο κ. Παρασχούδης.

«Οι Βούλγαροι προτιμούν την ελληνική φιλοξενία»

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει «ανάψει» για τα καλά η συζήτηση στη Βουλγαρία για τις διακοπές, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να κάνουν διακοπές στη χώρα τους.

Ωστόσο, πολλοί Βούλγαροι δεν φαίνεται να πείθονται από την καμπάνια που πραγματοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού της χώρας τους, όπως είπε στο Sputnik η δημοσιογράφος της βουλγαρικής τηλεόρασης bTV, Tsvetana Balabanova.

«Έχω ακούσει ανθρώπους να γελούν με την τρέχουσα καμπάνια του βουλγαρικού Υπουργείου Τουρισμού που προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους Βούλγαρους στις θαλάσσιες ακτές για να σωθεί η σεζόν. Λένε: “Ποτέ. Ένας ακόμη λόγος να πάω στην Ελλάδα”» είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος της βουλγαρικής τηλεόρασης.

Γιατί όμως οι Βούλγαροι «γυρνούν» την πλάτη στις δικές τους παραλίες και προτιμούν τις ελληνικές ακτές; Σύμφωνα με την Tsvetana Balabanova, «πολλοί Βούλγαροι πηγαίνουν διακοπές στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι» επειδή η φιλοξενία είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στα παράλια της Βουλγαρίας.

«Ένας από τους λόγους είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Βουλγαρίας έχει πάρα πολλές κατασκευές, έχει πολύ κόσμο και οι τιμές είναι αυξημένες, ενώ οι παραλίες στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες, υπάρχουν πάρα πολλά μέρη για κάθε τουρίστα, κάποιοι προτιμούν τα κάμπινγκ, άλλοι θέλουν περισσότερη άνεση και πολυτέλεια κ.λπ. Στους περισσότερους αρέσει ο ελληνικός τρόπος εξυπηρέτησης -η ελληνική φιλοξενία και κουζίνα- ενώ ενοχλούνται από τη συχνή εμπειρία της “βουλγαρικής επιχειρηματικής προσέγγισης” που είναι -όχι πάντα φυσικά, αλλά συχνά- κυρίως το κέρδος, το πώς να βγάλουν χρήματα» επισήμανε η κ. Balabanova.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι φέτος «θα έρθουν περισσότεροι Βούλγαροι τουρίστες στην Ελλάδα επειδή με την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού θα θέλουν να είναι πιο κοντά στη Βουλγαρία και δεν θα ρισκάρουν να πάνε πιο μακριά, όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 18/6/2020]