ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ…

Είναι εύκολο να πυροβολάς στον αέρα χωρίς επιχειρήματα…

Η Εφημερίδα των Συντακτών στην εμμονή της να «χτυπήσει» την επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας, δεν διστάζει να δημοσιεύσει στις 28/5, άρθρο του περιπλανώμενου οικο-πολιτικάντη Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές βρήκε τρόπο να εκλεγεί με το Βαρουφάκειο ΜεΡΑ25. Στο άρθρο του, ο κος Αρσένης επιτίθεται ΚΑΙ στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως δεν ανέτρεψε την επένδυση! Απολαύστε ένα μικρό δείγμα από τον κόσμο της αυταπάτης όπου ζει (ή θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε πως υπάρχει), ο Κρίτων Αρσένης:

«[…] Από την εποχή Σαμαρά έως σήμερα η προώθηση της επένδυσης στις Σκουριές πάση θυσία αποτελούσε κεντρικό πολιτικό αφήγημα της Ν.Δ.,  που στην πράξη δεν ανατράπηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα υποχρεωθεί να γίνει και επίσημα αποικιοκρατική η σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός. Το ελληνικό κράτος θα έχει θυσιάσει την κοινωνική ειρήνη, ένα αρχέγονο δάσος, ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά πεδία της χώρας, τη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής πευκόμελου, τοπικά προϊόντα ΠΟΠ, τον τουρισμό ενός σημαντικού τουριστικού προορισμού, αλλά και τη δημόσια υγεία ενός μεγάλου τμήματος της χώρας χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Νομίζω πως καταλάβατε πλήρως τι συμβαίνει… Ο μηδενικού έργου βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με το MÉPA25, θέλει να δείξει –συναγωνιζόμενος κάποιους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι περιοδικώς από καιρού εις καιρόν θυμόνται τις Σκουριές–, πως υπάρχει, πως έχει φωνή, πως με κάτι ασχολείται τέλος πάντων… Και οι Σκουριές είναι ένα εύκολο και… πιασάρικο θεματάκι…

Για τον σκοπό αυτό ξέθαψε όλες τις άκυρες αιτιάσεις τύπου Παρατηρητηρίου του Τόλη, και τις ξανασερβίρει… Κοινωνική ειρήνη, αρχέγονο δάσος(!), «σημαντικός αρχαιολογικός χώρος»(!!), τουρισμός, μέλι, προϊόντα ΠΟΠ, δημόσια υγεία (που είναι και trendy)… όλα τα χωράει το σακί της μπουρδολογικής επιχειρηματολογίας. Μόνο που δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει και τεκμηριώσει έστω και ένα από αυτά τα καταστροφολογικά επιχειρήματα που αναφέρει για λόγους εντυπωσιασμού… Εξάλλου και τι να τεκμηριώσει.

Ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής ανατρέχοντας στην πρόσφατη ειδησεογραφία θα διαπιστώσει πως η «κοινωνική ειρήνη» του τόπου μας διαταράχτηκε ουσιαστικά από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις Σκουριές ως «όπλο» στην πολιτική του φαρέτρα.

Όσον αφορά το δάσος, κατ’ αρχάς, το δάσος των Σκουριών δεν είναι αρχέγονο. Είναι ένα δάσος δρυός, ηλικίας περίπου 30 ετών. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καμία από τις προϋποθέσεις που τίθενται στη διεθνή βιβλιογραφία δεν τεκμηριώνει την κατάταξή του δάσους των Σκουριών στην κατηγορία των αρχέγονων δασών. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονα δασική με ετήσια αποψιλωτική διαχείριση για την παραγωγή καυσόξυλων. Και βέβαια, ότι και νάναι, δεν θα καταστραφεί. Να επαναλάβουμε ακόμη μια φορά ότι το συνολικό ποσοστό των εκτάσεων που πρόκειται να αποψιλωθούν (3.238,28 στρέμματα) κατά την υπερεικοσιπενταετή διάρκεια της επένδυσης αντιστοιχεί στο 0,44% της ευρύτερης περιοχής μελέτης (740.000 στρέμματα), τα είδη δε που πρόκειται να θιγούν είναι κατά βάση δρυοδάση, σε ποσοστό 0,01% του συνόλου της έκτασης που καταλαμβάνουν στην ευρύτερη περιοχή μελέτης του Δήμου Αριστοτέλη, δάση οξιάς, σε ποσοστό 2,2% και εκτάσεις αείφυλλης πλατύφυλλης και σκληροφυλλικής βλάστησης, σε ποσοστό 0,29%, ενώ δεν θα πειραχθούν τα δάση καστανιάς. Και συγχρόνως θα γίνεται και παράλληλη αποκατάσταση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, ολόκληρη η περιοχή θα παραδοθεί πλήρως αποκατεστημένη.

Για τον αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών αποφάνθηκε το ίδιο το ΚΑΣ, αποφασίζοντας τον περασμένο Οκτώβρη απόσπαση των αρχαιοτήτων και μεταφορά των σημαντικότερων σε θέση όπου θα αναδειχθούν. Μην μακρυγορούμε… Διότι τελευταία όλοι οι antigold ζηλωτές έχουν μεταλλαχθεί σε… αρχαιολάτρες!

Τα αλιευτικά πεδία δεν έχω καταλάβει που κολλάνε… Εκτός και αν ο κος Αρσένης αναφέρεται στα fake news που επανακυκλοφορούν κατά καιρούς με την γραφική πλέον φωτογραφία της παραλίας Στρατωνίου με τις λάσπες μετά την καταιγίδα και την λεζάντα περί καταστροφών από την μεταλλευτική!!!

Για το αν θα πληγεί η γεωργία, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, η απάντηση έρχεται από την Τουρκία, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού στην Ευρώπη, στο Kisladag. Εκεί, στα 18 χωριά που απέχουν το πολύ 10 χλμ. από το μεταλλείο, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και η αγροτική παραγωγή όχι απλά δεν επλήγησαν αλλά ενισχύθηκαν ραγδαία καταγράφοντας παραγωγική άνοδο ακόμα και κατά 180%. Μέσα σε τρία χρόνια, όλα τα χωριά σε ακτίνα 10 χλμ. από το Kisladag, στην περιφέρεια του Usak στη δυτική Τουρκία, είδαν και έζησαν την οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση παραγωγής και πωλήσεων. Αλλά ουσιαστικά, για ποιο λόγο να πληγούν; Και γιατί δεν έχουν πληγεί ως τώρα στο Στρατώνι ή/και την Ολυμπιάδα; Ειδικά για τη μελισσοκομία, στην περιοχή που μετρά 2.500 χρόνια μεταλλευτικής ιστορίας, δεν έχει καταγραφεί ποτέ ζημία σε μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Για τον τουρισμό, η ιστορία είναι γνωστή. Ο τουρισμός στη ΒΑ Χαλκιδική και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ουρανούπολης αναπτύχθηκε την περίοδο 1990-2000. Η μεταλλευτική δραστηριότητα προϋπήρχε και είχε βρεθεί σε φάση ακμής την περίοδο 1970-2000. Δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. (1492/2013, άρθρο 9, σελ. 20): «Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες […] δεν αξιολογούνται ως ασύμβατες με τον τουρισμό της περιοχής, ο οποίος επικεντρώνεται στην Ιερισσό και την Ολυμπιάδα και είναι ιδιαίτερα περιορισμένος σε επίπεδο Νομού (0,8% τουριστικής κίνησης και 2% των κλινών του Νομού, χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης μαζικού τουρισμού), και μπορεί να ενισχυθεί με την δημιουργία θεματικού τουρισμού σχετικού με την μεταλλευτική δραστηριότητα. Άλλωστε, στην από μακρού χρόνου ύπαρξη μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή αυτή, οφείλεται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση της συγκεκριμένης φυσιογνωμίας της περιοχής, σε αντίθεση με την οικιστική αλλοίωση που υπέστη η υπόλοιπη περιοχή της Χαλκιδικής. Περαιτέρω, το επίμαχο έργο αναμένεται να έχει έμμεσα και θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση και υποδομή, λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της ενίσχυσης των εισοδημάτων των κατοίκων».

Και ερχόμαστε στην δημόσια υγεία. Αν ο Κρίτωνας αναφέρεται στον κορωναϊό, για τον οποίο πολλά ακούστηκαν στις μέρες της καραντίνας σχετικά με τη λειτουργία των μεταλλείων, θα τον προέτρεπα κατ’ αρχάς να ρίξει μια ματιά στα μέτρα που έλαβε η εταιρεία. Στη συνέχεια να δει τι έγινε στον υπόλοιπο κόσμο με τα ορυχεία και την βιομηχανία πρώτων υλών. Όπου υπήρξε κρούσμα, πάρθηκαν μέτρα και μετριάστηκε η ένταση παραγωγής. Τα υπόλοιπα συνέχισαν να λειτουργούν. Μόνο σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις με πολλά κρούσματα έκλεισαν ορυχεία.

Για τις θέσεις εργασίας δε, σε πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία θα απασχολεί άμεσα και έμμεσα 5.000 εργαζόμενους από, σε μια περιοχή (Δήμος Αριστοτέλη) με πληθυσμό να ανέρχεται στους 18.700 κατοίκους (15.000 ο ενεργός πληθυσμός). Επίσης, δεν υπάρχει καμία έρευνα ή μελέτη που να αποδεικνύει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο ότι έχουν χαθεί κάποιες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας μέχρι σήμερα εξαιτίας της ύπαρξης της μεταλλευτικής. Ούτε καν ενδείξεις. Απεναντίας, όταν έκλεισε το μεταλλείο δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ΒΑ Χαλκιδική ερήμωσε διότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως οι νέοι, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή.

Αλλά είναι μόνο οι θέσεις εργασίας; Το κέρδος για το κράτος. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος της Ελληνικός Χρυσός σε πλήρη λειτουργία θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, οπότε το Ελληνικό Κράτος θα εισπράττει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η καθαρή ωφέλεια μέσω της φορολογίας σε βάθος 20ετίας υπολογίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με σχετική μελέτη, για κάθε ευρώ που θα επενδύεται, η Ελληνική Οικονομία θα λαμβάνει πάνω από τρία, ενώ το 30-35% της αξίας των πωλήσεων (του τζίρου, όχι των εσόδων) μπαίνει στα Κρατικά Ταμεία, τη στιγμή που σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό κινείται στο 18-20%.

Μην ξεχνάμε επίσης πως το αθροιστικό ενεργητικό στην περιοχή υπολογίζεται σε 300.000.000 ευρώ το χρόνο, γεγονός που όχι μόνο δεν συρρικνώνει άλλες δραστηριότητες αλλά λειτουργεί και σαν αιμοδότης για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η μεταλλευτική δραστηριότητα εξάλλου, αναπτύχθηκε στην ΒΑ Χαλκιδική (ιδιαίτερα στα γνωστά Μαδεμοχώρια) από την εποχή της αρχαιότητας, πριν ή και παράλληλα με την ανάπτυξη άλλων κλάδων όπως η αλιεία, η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός.

Είναι λοιπόν εύκολο να πυροβολάς στον αέρα χωρίς επιχειρήματα… Απλά να θυμίσουμε στον κο Αρσένη πως με άκυρες «επίκαιρες» ερωτήσεις όπως αυτή που κατέθεσε στις 18 Μαΐου ζητώντας «την καταγγελία της σύμβασης της Χαλκιδικής, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη διεκδίκηση αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου», δεν δείχνει πως παράγει κοινοβουλευτικό έργο… Το αντίθετο…