ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ…

Πρόσφατα κατατέθηκε άλλη μία επερώτηση στην Βουλή σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας και συγκεκριμένα για τη λειτουργία του χώρου ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα. Η επερώτηση ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ερωτήσεων που καταθέτει συστηματικά το κόμμα της αντιπολίτευσης με πρωτεργάτες τον Τομεάρχη ΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και την Βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα. Τις περισσότερες φορές αυτές οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραφικές και εξυπηρετούν αποκλειστικά το σκοπό της απόδειξης στους (απογοητευμένους) ψηφοφόρους πως «κάτι κινείται» στην Χαλκιδική στις στάχτες του «κινήματος» των Σκουριών

Αυτή τη φορά όμως, η παραπληροφόρηση, οι ανακρίβειες, η προκατάληψη, ο παρωπιδισμός και η εμμονές, ανάγκασαν την εταιρεία να προβεί δημόσια σε διευκρινιστική ανακοίνωση όπου απαντάει λεπτομερώς σε όλα όσο της καταλογίζονται στο κείμενο της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, με στοιχεία και επιχειρήματα.

Ειδικά για τον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Εξορυκτικών Αποβλήτων Κοκκινόλακκα διευκρινίζεται ότι εκτός του ότι πρόκειται για μια πλήρως αδειοδοτημένη εγκατάσταση περιβαλλοντικά και τεχνικά, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε βάσει της πλέον σύγχρονης και καινοτόμου τεχνολογίας ξηρής απόθεσης, για την ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των εξορυκτικών καταλοίπων. Εκεί έχουν αποτεθεί άνω των 3 εκατ. τόνων εξορυκτικών αποβλήτων από την μακρόχρονη προγενέστερη ημών μεταλλευτική δραστηριότητα (περίοδος 1960-1985), τα οποία μεταφέραμε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού έργου του καθαρισμού και αποκατάστασης έκτασης 300.000 τ.μ. στην Ολυμπιάδα με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.

Επίσης ότι παρότι κακώς αναφέρεται ως ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων), –ενώ πρόκειται για χώρο απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων–, κατασκευάστηκε με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ενός ΧΥΤΕΑ (ΚΥΑ 24944/1159/2006, ΦΕΚ 791 Β΄/2006 «Έγκριση γενικών τεχνικών προδιαγραφών για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων») υιοθετώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Και φυσικά για τον χώρο απόθεσης έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες  που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εξόρυξη μεταλλευτικών ορυκτών και τη λειτουργία μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, (αναφέρονται στην διευκρινιστική απάντηση της Ελληνικός Χρυσός), με αδειοδοτούσα αρχή τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.

Τέλος, διευκρινήσεις δίνονται και για το θέμα της στεγάνωσης που έχει προκύψει για αδιευκρίνιστους λόγους… Αναφέρεται πως στον Κοκκινόλακκα εφαρμόζεται ένα σύστημα αδιαπέρατης στεγάνωσης από 4 διαφορετικά υλικά με τις πλέον υψηλές προδιαγραφές αντοχής και προστασίας του υπεδάφους από φυσικά φαινόμενα (όπως σεισμό και πλημμύρα), μια επιλογή που μεγιστοποιεί την ασφάλεια της εγκατάστασης. Εξάλλου, και η ΔΜΕΒΟ/ΥΠΕΝ, με έγγραφό της προς την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή (ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ),τεκμηρίωσε αναλυτικά ότι το χρησιμοποιούμενο σύστημα στεγάνωσης του πυθμένα (έναντι της αργίλου) πληροί τις προδιαγραφές της έννοιας του ισοδυνάμου συστήματος του άρθρου 5 παρ. 7.1 της ΚΥΑ 24944/1159/2006 και μάλιστα είναι ανώτερο, καθότι έχει μικρότερο συντελεστή υδροπερατότητας από τον απαιτούμενο.

Με όλα αυτά, δεν μένει καμιά υπόνοια και καμιά σκοτεινή πτυχή στις ερωτήσεις του κου Φάμελλου και της κας Μάλαμα. Όλα είναι ξεκάθαρα. Όλα λειτουργούν υπό καθεστώς διαύγειας, υπό το φως του ηλίου. Υπάρχουν όλες οι άδειες, πληρούνται όλες οι προδιαγραφές, υπάρχει ασφάλεια και κατά γράμμα εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Να έλειπαν και οι προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και επηρεασμού του κοινοβουλευτικού σώματος κατά της επένδυσης, όλα θα ήταν καλύτερα… και για εμάς εδώ στην ΒΑ Χαλκιδική, και για το τόπο ολάκερο…