ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ COVID ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Από Δευτέρα αρχίζουν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές.

Σταδιακά θα επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό .

Όλοι οι ασθενείς που θα έχουν προγραμματισμένο χειρουργείο, θα εξετάζονται για COVID-19, πριν την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, σε επίπεδο προεγχειρητικού ελέγχου με την με μέθοδο PCR και μόνο.

Το θέμα που προκύπτει και θα το αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς του κάθε Νομού όλης της χώρας είναι το που θα γίνεται ο έλεγχος αυτός!!!

Το νοσοκομείο του κάθε επαρχιακού νομού καθώς και τα τριτοβάθμια θα δικαιολογούν την δαπάνη ελέγχου μόνο για τις εισαγωγές που αφορούν το δικό τους Νοσοκομείο. Ασθενής πχ του Νομού ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ η του νομού Κιλκίς η της Κατερίνης, που θα έχουν προγραμματίσει χειρουργείο σε άλλο Νομό δεν θα τους καλύπτει για την εξέταση το Νοσοκομείο της περιοχής τους γιατί δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την δαπάνη παρά μόνο για τις περιστατικά που αφορούν τις δικές τους εισαγωγές.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας, επιτρέπει να ξεκινήσουν από την Δευτέρα 4/5/20 τα τακτικά χειρουργεία σε ποσοστό 50% των περσινών επεμβάσεων.

Όμως, ταυτόχρονα εισάγει την υποχρέωση του ασθενούς, και σωστά, να έχει προσκομίσει πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ PCR του COVIT-19, την προηγούμενη ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο ή στην ιδιωτική κλινική. Όπως εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό ότι, αυτό θα προκαλέσει τρία προβλήματα:

  1. Η ταλαιπωρία του ασθενούς, με την μετάβαση στο νοσοκομείο αναφοράς για να κάνει το τεστ, να περιμένει από μια έως τέσσερις ημέρες το αποτέλεσμα και μετά να ξαναπάει στο νοσοκομείο, όπου θα κάνει την επέμβαση.
  2. Η μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων αναφοράς για την διενέργεια των τεστ, που θα κάνει ακόμη πιο ακριβό το τεστ στις ιδιωτικές μονάδες και περισσότερο χρόνο για να ληφθεί το δείγμα και να βγει το αποτέλεσμα.
  3. Το κόστος για τον ασθενή και την οικογένειά του, που θα πραγματοποιήσουν την επέμβαση στις ιδιωτικές κλινικές, λόγω αδυναμίας των δημόσιων νοσοκομείων, που θα μεγαλώσει λόγω της ακύρωσης για δύο μήνες των τακτικών χειρουργείων και λόγω της πραγματοποίησης μόνο του 50% του αριθμού των αντίστοιχων περσινών, όπως λέει το υπουργείο στη ίδια εγκύκλιο.

Αλήθεια, εκείνα τα πεντακόσια διμελή συνεργεία, που θα συγκροτούσε η κυβέρνηση για να παίρνουν δείγματα στο σπίτι, και θα βοηθούσε αποφασιστικά στην διάδοση του ιού και θα έλυνε και το νέο πρόβλημα, που βρίσκονται; Αφού το δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τακτικών χειρουργείων και το τεστ γίνεται υποχρεωτικό, γιατί δεν καλύπτει την δαπάνη του τεστ, για να κρατήσει χαμηλά και το κόστος τους;

Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό πρέπει το υπουργείο να δει το θέμα ξανά η ταλαιπωρία των ασθενών θα είναι τεράστια αν δοθεί λύση στο θέμα εγκαίρως!!

  1. Το Νοσοκομείο του κάθε Νομού σε όλη την χώρα να εξυπηρετεί τον πληθυσμό που καλύπτει.
  2. Η εξέταση εφόσον και σωστά είναι υποχρεωτική να καλυφθεί από τα ταμεία όπως όλες οι απαραίτητες εξετάσεις προεγχειρητικού ελέγχου!!

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, του Δημήτρη Ευαγγελινού, Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου (Δ.Π.Θ), 3/5/2020]