ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΦΤΑΣΑΝ! ΟΡΚΙΝΙΑ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ορκνούδ’ καλόμ’…

Το ορκίνι είναι ένα από τα νοστιμότερα και θρεπτικότερα ψάρια. Ανήκει στα τονοειδή και χαρακτηρίζεται από το κόκκινο κρέας της σάρκας του που οφείλεται στην παρουσία της μυοσφαιρίνης–της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στους μυς.

Είδος ευρύτατα μεταναστευτικό συναντάται σε αφθονία στον κόλπο της Ιερισσού, κυρίως τον Μάιο μήνα. Γι’ αυτό, στην παλιά Ιερισσό, η απάντηση μιας νοικοκυράς στην ερώτηση του παιδιού της «τι τρώμε σήμερα;», αυτή την εποχή, θα ήταν σίγουρα: «ουρκνούδ καλό μ’ (=καλό μου παιδί)»!

Το ορκίνι αποτελούσε για τους Ιερισσιώτες μια αγαπημένη συνταγή, μια φθηνή, αλλά εξαιρετική πρωτεϊνική πηγή στην εποχή του, αλλά και μια καλή λύση για να φιλέψουν τα αφεντικά τούς εργάτες τους ή παστό, μια απαραίτητη συνοδεία των εργατών στα χωράφια την εποχή του θέρου και του τρύγου (μαζί με ντομάτα και ψωμί ή σταφύλι).

Διαβάστε εδώ τις πέντε πιο δημοφιλείς παραδοσιακές συνταγές που δημιούργησε η Ιερισσιώτικη γαστρονομία και το μεράκι των ορκινάδων Ιερισσιωτών για απλό και καλό φαγητό:

*Δημοσιεύθηκε στο 13ο τεύχος του περιοδικού “Κύτταρο Ιερισσού”, Επιμέλεια Χρ. Καραστέργιος

Από την Κυριακάτικη ψαριά! 24 Μαΐου 2020.[Φωτογραφία του Αλέξη Κόνσουλα]

 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, της Μαρίας Λαγόντζου, 24/5/2020]