ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ

Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε και για τον κίνδυνο από τα κουνούπια.

Ο καθηγητής, διαβεβαίωσε ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, ωστόσο, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου:

“Δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού. Δεν έχουμε κάποια τέτοια δεδομένα, ιδιαίτερα από χώρες στις οποίες έχει κάνει το πρώτο του κύμα και χώρες στις οποίες υπάρχει παρουσία των κουνουπιών.

Άρα, αυτό είναι κάτι θετικό. Το δεύτερο, ότι όντως ο καλός αερισμός και το καλοκαίρι θα είναι σημαντική παράμετρος στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ελπίζουμε να παίξουν ρόλο και οι θερμοκρασιακές συνθήκες και φυσικά η σίτα θα είναι σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα οποία αναμένουμε να εμφανιστούν στην περίοδο του καλοκαιριού.

Δεν είναι σίγουρο βέβαια. Είναι ένας ιός, ο ιός του Δυτικού Νείλου, που δείχνει συμπεριφορές τις οποίες δεν τις περιμένουμε και μάλιστα, τις μία-δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε πάρα πολλά κρούσματα.

Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και για αυτόν τον ιό. Δεν αναιρεί η παρουσία του ιού την παρουσία άλλων ιών στην κοινότητα και φυσικά δεν αναιρεί την υπόλοιπη φροντίδα στην υγεία μας.

Το αν θα εκδοθούν κάποια ειδικά μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης, κατά κάποιο τρόπο, των δικτυωτών στα παράθυρα, είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί και νομίζω θα το εξετάσουμε.”

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 7/5/2020]