Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Το παράδειγμα υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός.

Κανείς δεν μπoρούσε πριν δύο μήνες να προβλέψει πως όσο γράφονται αυτές οι λέξεις, σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης θα βρισκόταν σε καραντίνα. Μια καραντίνα που μας έκανε να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Να συνειδητοποιήσουμε πως για να νικηθεί ένας ιός όπως ο COVID-19 δεν αρκούν ατομικές προσπάθειες, αλλά χρειάζεται συλλογική δράση.

Οφείλουμε να παίρνουμε τις ατομικές μας προφυλάξεις, να τηρούμε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της καραντίνας ώστε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους γύρω μας και να βοηθήσουμε με όποιον επιπλέον τρόπο μπορεί ο καθένας τον αγώνα όλων μας κόντρα στον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εθνική μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνέστησε έκτακτο ταμείο αρωγής τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου στον Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Συγκεκριμένα οι δράσεις που ανέλαβε η εταιρεία είναι οι εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

-Δωρεά μιας ψηφιακής φορητής ακτινολογικής μονάδας αξίας €55.000 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

-Δωρεά 6 φορητών παρακλίνιων αναπνευστήρων αξίας €51.300 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ετοιμότητα και την επάρκεια της περιοχής σε καίριο ιατρικό εξοπλισμό.

-Αγορά και διάθεση στο Υπουργείο Υγείας 1.000 προστατευτικών ασπίδων προσώπου για τα νοσοκομεία ΓΝΧ Πολυγύρου και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για προηγμένο εξοπλισμό που κατασκευάστηκε με την καινοτόμο μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3Dprinting), εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τους επαγγελματίες της υγείας στους χώρους των νοσοκομείων.

-Δωρεά €20.000 προς τον ειδικό λογαριασμό που έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για την έκτακτη επιχορήγηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο έχει αναλάβει το έργο της εισαγωγής στη χώρα μας αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας αναγκαίων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

-Δωρεά €10.000 προς το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των δομών υγείας στην Θεσσαλονίκη, με έμφαση στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπανικολάου.

-Δωρεά €10.000 στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Συμμαχία για την Ελλάδα, που έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συγκεντρώσει πόρους για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Δωρεά 1.000 ολόσωμων προστατευτικών φορμών στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

-Δωρεά απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας στην Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

-Δωρεά ύψους €10.000 στην Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ», που υλοποιεί την διανομή μέσων ατομικής προστασίας σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου και λειτουργεί τα προγράμματα

-«Βοήθεια στο σπίτι». Μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί, επιπλέον, για τον εφοδιασμό των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου Αριστοτέλη με εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

-Πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω υπηρεσιών γενικού ιατρού, το οποίο ήδη προσφέρεται από την Ελληνικός Χρυσός προς όφελος των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων.

-Διαρκής συντονισμός με το Κέντρο Υγείας στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, για την παρακολούθηση των αναγκών του, και εφοδιασμός του με αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας. 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τα μέταλλα και τα ορυκτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς.

Μεταξύ άλλων, μέταλλα που εξορύσσονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός -ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος- έχουν όλα τους μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική.

-Η χρήση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη για ιατρική έρευνα, διαγνωστικό έλεγχο, έως και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Ο χρυσός αξιοποιείται από την σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents, για την θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

-Ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία, ενώ διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

-Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

-Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από την διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας.

-Ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες κατά την λήψη του από τον ανθρώπινο οργανισμό, που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους.

[ΠΗΓΗ: https://www.gazzetta.gr/, 4/5/2020]